Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi žele da prave elektranu u Gacku

Kinezi žele da prave elektranu u Gacku


Šef Kancelarije kineske kompanije "Dongfang Electric" za centralnu i istočnu Evropu Liang Jongbin uručio je u Banjaluci ministru industrije, energetike i rudarstva Petru Đokiću pismo namjere u vezi sa saradnjom u realizaciji projekta izgradnje novog bloka Termoelektrane Gacko, instalisane snage do 350 MW. &

Šef Kancelarije kineske kompanije "Dongfang Electric" za centralnu i istočnu Evropu Liang Jongbin uručio je u Banjaluci ministru industrije, energetike i rudarstva Petru Đokiću pismo namjere u vezi sa saradnjom u realizaciji projekta izgradnje novog bloka Termoelektrane Gacko, instalisane snage do 350 MW.

 

TE Gacko

 

Ministar Đokić je rekao da je za Republiku Srpsku veoma važno da u realizaciji ovako značajnih projekata u elektroenergetskom sistemu ima partnera koji garantuje kvalitetnu i brzu izgradnju termoelektrane i koji iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje termoelektrane u Stanarima.

"U ovom trenutku postoji jak interes i opredjeljenje Vlade Republike Srpske da se gradi nova, moderna termoelektrana u Gacku, koja će, primjenjujući najviše evropske standarde u pogledu emisije štetnih gasova i energetske efikasnosti, znatno podići obim proizvedene električne energije, doprinijeti ekonomskom razvoju Republike Srpske i otvaranju novih radnih mjesta", rekao je ministar Đokić.

On je dodao da je cilj Vlade da se u realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta krene već na proljeće iduće godine, zbog čega je planirano da memorandum o razumijevanju između Vlade RS i "Dongfanga" bude potpisan već početkom idućeg mjeseca.

"Uvjeren sam da će kroz saradnju Dongfanga, kao jednog od vodećih proizvođača elektroenergetske opreme u svijetu i jednog od vodećih međunarodnih izvođača projekata u oblasti energetike, i naših stručnjaka iz elektroprivrednog sistema RS izgradnja novog bloka TE Gacko ubrzo početi", rekao je ministar Đokić.

Šef Kancelarije kineske kompanije "Dongfang Electric" za centralnu i istočnu Evropu Liang Jongbin istakao je spremnost kompanije da ubrzano realizuje ovaj projekat, te posebno zahvalio ministru Đokiću na ukazanom povjerenju.

Prema njegovim riječima, pored bogatog iskustva u izgradnji termoelektrana, prednost "Dongfanga", kao državne kompanije, je podrška Vlade NR Kine i finansijskih institucija koje mogu da ponude najpovoljnije uslove za realizaciju ovog i drugih projekata u Republici Srpskoj.

U pismu namjere, koje je ministru Đokiću uputio predsjednik kompanije "Dongfang" Ven Šugang, između ostalog se navodi da je za ovu kinesku kompaniju veoma važan razvoj energetike u Republici Srpskoj, uključujući i izgradnju novog bloka TE Gacko.

Takođe, ova kineska komanija je tokom proteklih pet godina, kroz realizaciju ugovora po principu "ključ u ruke" za TE Stanari, stekla bogato iskustvo u oblasti realizacije termoenergetskog projekta u skladu sa standardima EU i domaćim zakonskim propisima, kao i saradnje s lokalnim partnerima i lokalnim dobavljačima u Republici Srpskoj.

Inače, projekat gradnje termoelektrane od 300 MW i modernizacije rudnika u Stanarima, koju finansira kompanija EFT, iznosi oko 600 miliona evra, odnosno oko 1,2 milijarde KM.

Ukoliko se to ulaganje uzme kao parametar za moguću novu termoelektranu u Gacku, onda bi se moglo zaključiti da bi Kinezi trebalo da u hercegovački basen investiraju oko 1,5 milijardi maraka.


O "Dongfangu"

Kineska "Dongfang Electric Corporation" je jedno od najvećih kineskih preduzeća koje je angažovano na proizvodnji generatora i izradi projekata električnih centrala širom svijeta.

Riječ je o kompaniji u državnom vlasništvu, kojom upravlja Državno vijeće Narodne Republike Kine. Osnovano je 1984. godine i sjedište kompanije je u kineskom gradu Čengdu, provincija Sičuan.

"Dongfang Electric Corporation" je kompanija koja je aktivna u 30 zemalja svijeta, a već decenijama unazad dobija priznanja kao jedan od najboljih međunarodnih izvođača radova u relevantnim izborima.

Izvor: infobijeljina.com