Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi spremni da učestvuju u izgradnji Hidroelektrane Dabar (VIDEO)

Kinezi spremni da učestvuju u izgradnji Hidroelektrane Dabar (VIDEO)


Memorandum o saradnji, sa kompanijom "Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn", potpisao je ministar industrije Petar Đokić. Kineska kompanija će, prema Memorandumu, moći da, uz druge firme, učestvuje u javnom postupku izbora izvođača radova i dobavljača opreme. Vrijednost projekta je 180 miliona evr

Memorandum o saradnji, sa kompanijom "Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn", potpisao je ministar industrije Petar Đokić. Kineska kompanija će, prema Memorandumu, moći da, uz druge firme, učestvuje u javnom postupku izbora izvođača radova i dobavljača opreme. Vrijednost projekta je 180 miliona evra.

Potpisivanje memoranduma o izgradnji HE Dabar-Memorandum sa svjetski priznatom kineskom kompanijom veoma je značajan, a ta saradnja definisana je i Energetskom, i Ekonomskom politikom Srpske, izjavio je resorni ministar Petar Đokić.

"Naš cilj je da kroz ovakve aktivnosti dodatno podstaknemo razvoj sektora energetike u Srpskoj , da proizvodimo nove količine električne energije i istovremeno dajemo nove impulse razvoja cijele Hercegovine”, istakao je Đokić.

Hidreoelektrana " Dabar" pripada sistemu hidroelektrana "Gonji horizonti". Trebalo bi da ima instalisanu snagu od 159 megavata. Predstavnici kineske kompanije ističu da će učiniti sve da dostave najbolju teničku i komeracijalnu ponudu za projekat.

Gen Liang, generalni direktor Kancelarije kompanije "Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn" u Srbiji vjeruje da je ostvaren dobar kontakt, što bi trebalo da rezultuje uspješnom saradnjom i izgradnji Hidrelektrane "Dabar". "Znam koji je značaj ovog projekta za Republiku Srpsku i njen razvoj", kaže Liang.

Svi uslovi za saradnju sa kineskom kompanijom su stvoreni -ističu u Elektroprivredi . Slijede izrade studija i tehničke dokumentacije, da bi kompanija mogla da dobije kredit državne banke u Kini.

"Na ovaj način se ne daju nikakva ekskluzivana prava kineskom partneru nego se jednostavno povećava konkurentnost oko realizacije ovog projekta", pojasnila je Branislava Milekić, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Objavljen je Tender za izgradnju tunela hidroelektrane "Dabar", a kineska kompanija sa ostalim izvođačima radova imaće jednaka prava da učestvuje u tenderskoj proceduri.

Studija izvodljivosti projekta Hidroelektrana "Dabar" je završena. Stoodstotni vlasnik projekta su "Hidroelektrane na Trebišnjici".

Izvor: rtrs.tv