Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi spremni da grade novi blok u Kostolcu

Kinezi spremni da grade novi blok u Kostolcu


U Požarevcu je održana prezentacija izgradnje novog energetskog postrojenja u Termoelektrani "Kostolac". KINESKA kompanija CMEC ima obavezu da novi blok B3 u Kostolcu izgradi do 2019. godine, kako bi od 2020. u njemu krenula proizvodnja struje. Ovaj blok imaće snagu od 350 megavata i radiće 8.000 sati godišnje, sv

U Požarevcu je održana prezentacija izgradnje novog energetskog postrojenja u Termoelektrani "Kostolac". KINESKA kompanija CMEC ima obavezu da novi blok B3 u Kostolcu izgradi do 2019. godine, kako bi od 2020. u njemu krenula proizvodnja struje. Ovaj blok imaće snagu od 350 megavata i radiće 8.000 sati godišnje, sve do 2052. godine - izjavio je Dragan Jovanović, direktor PD "Termoelektrane i kopovi Kostolac", na prezentaciji projekta gradnje bloka B3 u Skupštini grada Požarevca.

Reč je o projektu za koji su ugovor, za vreme nedavnog Samita premijera Kine i 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, potpisali naš ministar finansija Dušan Vujović i guverner kineske Eksim banke Li Žougu. Gradnja trećeg bloka TE "Kostolac B" deo je druge faze kreditnog aranžmana sa Kinom, vredne 608 miliona dolara, koja obuhvata i proširenje kapaciteta kopa "Drmno" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. - Ugovor sa Eksim bankom stavlja tačku na višegodišnje napore, jer je cela procedura trajala pet godina. Rezultat toga je veoma povoljan kredit, sa rokom otplate od 20 godina, sa sedmogodišnjim grejs periodom, uz fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje - rekao je Jovanović.

Osim novog bloka i proširenje kopa "Drmno" značiće stabilnu proizvodnju struju za EPS i građane, dok će samom Požarevcu doneti još neke pogodnosti.

- Na novom postrojenju otvoriće se 260 radnih mesta, a na proširenom kopu 250. Osim toga, od ekološke takse Požarevac će imati prihod od oko 200 miliona dinara godišnje - istakao je Jovanović. On je dodao da će blok B3, koji će se graditi 58 meseci, biti blok nove generacije, što znači da će trošiti manje uglja, a proizvoditi više struje

Radovi na novom bloku krenuće nakon što ugovor potpisan sa Eksim bankom ratifikuje Narodna skupština Srbije, što se očekuje u prvom kvartalu naredne godine. Po završetku njegove gradnje, TE-KO "Kostolac" isporučivaće EPS-u oko devet miliona megavat-sati struje godišnje, jer će tada na mreži biti ukupno pet blokova. Postojeći blokovi A1 i A2 završiće svoj radni vek 2017. i 2024. godine, a B1 i B2 tokom 2036. i 2038. Novi blok B3 radiće do 2052. godine, kao i površinski kop "Drmno", nakon čega sledi zatvaranje celog energetskog i ugljenog kompleksa u Kostolcu.


PRVA I DRUGA FAZA

PRVA faza kreditnog aranžmana s Kinom obuhvata remonte blokova B1 i B2, koji su okončani, izgradnju novog sistema za odsumporavanje, pristaništa na Dunavu i industrijskog koloseka. Druga faza je izgradnja novog bloka. Sve radove prve i druge faze, ukupne vrednosti preko milijardu dolara, izvodi kineski CMEC, osim gradnje pristaništa i industrijskog koloseka, za koje je zadužena srpska strana.

IZGRADILI NASELjE

U PODNOŽJU dimnjaka TE "Kostolac B", za kineske radnike prošle godine podignuto je posebno naselje, koje trenutno ima oko 600 stanara. Kada krene izgradnja bloka B3 biće ih oko 1.000, jer će do tada iz Kine stići još 400 novih radnika.

Izvor: novosti.rs