Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi spojili Zemun i Borču, pogledajte kako izgleda novi most

Kinezi spojili Zemun i Borču, pogledajte kako izgleda novi most


Najteži deo posla je urađen, a preostale su još finese, pa nema sumnje da će u oktobru most Zemun-Borča, po završetku pristupnih saobraćajnica, moći da primi i prva vozila. Da ne bude zabune, ako bi neko slučajno već danas pokušao da ga prepešači, to ne bi mogao ni zbog revnosnih čuvara gradilišta sa obe

Najteži deo posla je urađen, a preostale su još finese, pa nema sumnje da će u oktobru most Zemun-Borča, po završetku pristupnih saobraćajnica, moći da primi i prva vozila. Da ne bude zabune, ako bi neko slučajno već danas pokušao da ga prepešači, to ne bi mogao ni zbog revnosnih čuvara gradilišta sa obe strane reke, tako i zbog žica, cevi, blokova i sličnog građevinskog materijala.

Reporteri “Blica” juče oko 14 sati zatekli su tek nekoliko kineskih radnika na mostu. Izgledali su kao da nadgledaju do sada urađeno ili se pripremaju za sledeći poduhvat. Stanari zemunske obale Dunava šale se da ni u prethodne dve godine nisu baš često viđali radnike na ovom gradilištu, da bi samo pre neki dan ugledali spojeni most. Međutim, činjenica je da se neumorno radilo. Pre nego što se počelo sa spajanjem obala, graditelji su pobili 26 šipova na dubinama ispod dna Dunava. Pomoćni most sa borčanske strane, dug 781 metar, gradio se pobijanjem čeličnih cevi na koje je postavljena metalna konstrukcija široka sedam metara, a sa zemunske strane pomoćni most dug 190 metara građen je sa reke, pomoću barži.

Prvi doživljaj spojenog mosta je mnogo slikovitiji sa reke, za šta dugujemo zahvalnost rečnoj policiji koja je povezla naše reportere. Most dug 1.507 metara izgleda kraći sa vode, pa se stiče utisak da na njemu vozači neće stići ni da ubace u treću brzinu, a već će preći reku. Takva ušteda goriva i vremena nije uopšte beznačajna.

- Živim u Altini, a često putujem kod rođaka u Zrenjanin. Preko ovog mosta autom će mi biti potrebno samo 60 kilometara do njih, a sada vozim punih 100 kilometara i to što je najgore kroz centar grada - objašnjava Miloje Zorić koji se biciklom dovezao na zemunsku obalu da bi se uverio kako teku radovi na ovom gradilištu.

Ponosni na urađeno

Kineski graditelji ponosni su i zadovoljni što je glavnina posla urađena. Da bi sve stigli na vreme, njih 250 je po dolasku napravilo malo naselje na oko 4.000 kvadrata kod mosta sa sedam zgrada gde žive, tu su i kancelarije, kuhinja i kantina, prostorije za odmor i rekreaciju, košarkaški teren... Na mostu su, kažu čuvari gradilišta, radili i po snegu i po najvećoj žegi. Jedan radnik je, nažalost, poginuo 31. marta 2013. kada je na njega pala čelična cev, a drugi je zbog povreda morao u Urgentni centar kada su se đaci jedne zemunske srednje škole “zabavljali” na odmoru gađajući kamenicama radnike na gradilištu.

Izvor:blic.rs