Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi osvajaju i Sloveniju

Kinezi osvajaju i Sloveniju


Ljubljana -- Kineske kompanije su zainteresovane za ulaganja u privredu Maribora, pre svega u fabriku akumulatora, aerodrom i farmaceutsku kompaniju Marifarm.

Ljubljana -- Kineske kompanije su zainteresovane za ulaganja u privredu Maribora, pre svega u fabriku akumulatora, aerodrom i farmaceutsku kompaniju Marifarm.

Maribor

Delegacija opštine Maribor vratila se iz posete Kini, gde je pregovarala o mogućim investicijama i saradnji sa kineskim partnerima, pišu danas slovenački mediji.

Poseta je usledila nakon što je gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec u nekoliko navrata najavljivao da gradu treba svež kapital i povezivanje sa svetom, posebno Kinom, Bliskim Istokom i Rusijom.

Predstavnici kineske kompanije sredinom aprila dolaze na pregovore kako bi se utvrdili detalji, a u aprilu dolaze i investitori zainteresovani za preuzimanje farmaceutske kompanije Marifarm. Osim Kineza, interes za ovu kompaniju pokazalo je i nekoliko drugih investitora.

Kinesko preduzeće za proizvodnju akumulatora Šilien Apeks želi još ove godine da pokrene proizvodnju u Mariboru pa pregovara sa opštinom o mogućim lokacijama, rekao je nakon povratka delegacije iz Kine savetnik mariborskog gradonačelnika Marko Kovačič.

Fabrika akumulatora, koja bi trebala zaposliti 200 do 300 radnika, prvobitno je trebalo da bude izgrađena u Poslovnoj zoni Tezno, ali zbog prekratkih rokova to nije izvodivo. Zato se sada, navodi Kovačič, razmatra mogućnost da se iskoriste postojeće prazne hale, poput onih u Melju ili Pobrežju.

Mariborska delegacija u Kini je predstavila i mariborski aerodrom, odnosno planirani logistički centar.


"Čongking traži železničku poveznicu srednje i istočne Evrope do Jadranskog mora, a u saradnji sa Lukom Koper nudimo mogućnost da uspostave tu vezu", naveo je Kovačič.

Kinezima je predstavljena i ponuda za kupovinu Aerodroma Maribor koju su pripremili vlasnici tog preduzeća.

Jedan od interesenata već je potpisao pismo namere i ponudio pet miliona evra, a dalji koraci i dinamika procesa zavise od sadašnjih vlasnika, objasnio je savetnik gradonačelnika.

Mariborska opština je u Kini tražila investitore za 25 miliona evra vredan projekat prerade otpada u sirovine u partnerstvu sa opštinskim komunalnim preduzećem Snaga Maribor.

Izvor: b92.net