Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi nude što i nama, Slovenci neće


Kineska kompanija CRBC, koja je u Srbiji gradila most Zemun-Borča, zainteresovana je za izgradnju pruge do Luke Kopar u Sloveniji.  

Kineska kompanija CRBC, koja je u Srbiji gradila most Zemun-Borča, zainteresovana je za izgradnju pruge do Luke Kopar u Sloveniji.

 

Kineska kompanija CRBC zainteresovana je za izgradnju pruge do Luke Kopar u Sloveniji.

 

Kako piše ljubljanski Dnevnik, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) zainteresovana je za gradnju drugog koloseka pruge između Divače i Kopra, i to po modelu javno-privatnog partnerstva.

Vrednost projekta se procenjuje na 1,4 milijarde evra, a nude i finansiranje preko kineske Eksim banke.

Dnevnik, međutim, navodi da postoje dva problema u vezi sa tim poslom. Jedan je u tome što bi model saradnje bio sličan kao onaj u Srbiji, gde je CRBC gradila "Pupinov most", ali Slovencima to ne odgovara jer bi to značilo da bi većinu posla obavili kineski građevinari, što smanjuje makroekonomsku privlačnost projekta za Sloveniju.

Uz to, i uslovi finansiranja bili bi manje povoljni nego kad bi se država zadužila kod Evropske investicione banke (EIB).

Druga prepreka tiče se činjenice da se slovenačka vlada zapravo nije odlučila za ovaj projekt i nije razmatrala model zatvaranja finansijske konstrukcije. Tek će u nekoliko idućih nedelja biti jasno koliko bi Slovenija mogla dobiti finansiranja iz fonda Connecting Europe Facility (CEF).

Za taj projekat su osim Kineza interes iskazali i Turci, Francuzi i Nemci.

Ukoliko posao pripadne Kinezima, time bi se nastavioa prodor kineskog kapitala u infrastrukturne projekte u regionu. Nedavno je dogovorena gradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, a CRBC ovih dana počinje izgradnju crnogorskog autoputa Bar-Boljare.

Projekt drugog koloseka pruge Kinezima je zasigurno zanimljiv i zbog dugoročnog strateškog značaja Luke Koper. Zasad je najvažnija evropska luka za kinesku robu ona u Pireju gde China Ocean Shipping Company (COSCO) upravlja s dva mola, a pregovara s grčkom vladom i o preuzimanju većinskog udela u Luci Pirej.

Izvor: b92.net