Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi Nikola, Stojanka i Bose oduševljeni Tivtom


Nakon sedmodnevnog boravka u Tivtu, srednjoškolci iz šangajskog distrihta Jiading danas popodne otputovali u svoju zemlju. Zahvaljujući saradnji Opštine Tivat i distrikta Jiading, jednog od najvećih u višemilionskom Šangaju, u Tivtu je minulih dana boravilo šest kineskih srednjoškolaca, njihov profesor i pr

Nakon sedmodnevnog boravka u Tivtu, srednjoškolci iz šangajskog distrihta Jiading danas popodne otputovali u svoju zemlju. 
Zahvaljujući saradnji Opštine Tivat i distrikta Jiading, jednog od najvećih u višemilionskom Šangaju, u Tivtu je minulih dana boravilo šest kineskih srednjoškolaca, njihov profesor i predstavnica tamošnjeg Zavoda za školstvo.

Po ranijem dogovoru, đaci su boravili kod svojih vršnjaka iz Srednje mješovite škole „Mladost“, a prije povratka u Kinu, gostujući na talasima Radio Tivta, oduševljeno su govorili o svojim domaćinima i svemu što su doživjeli.
Ponajbolji đaci jedne od najreprezentativnijih srednjih škola u Šangaju, koja radi pri Univerzitetu Djau Tun, sa svojim pratiocima i u društvu đaka, nastavnika i direktorke SMŠ „Mladost“, Jovanke Vujačić, obišli su minulih dana Cetinje, Ivanova Korita, Njeguše i Kotor, krstarili su Bokokotorskim zalivom i Skadarskim jezerom, a u samoj školi bili su prisutni na časovima engleskog jezika i hemije. Njima u čast, prijem je organizovala predsjednica Opštine Tivat, dr Snežana Matijević, a stonotenisko i odbojkaško umijeće Kinezi su pokazali tokom sportskog dana.

Kineski srednjoškolci u poseti Crnoj GoriKrajem ovog mjeseca, kako je rečeno na prijemu kod dr Matijević, u pratnji profesora i predstavnika lokalne uprave u uzvratnu posjetu krenuće šest tivatskih srednjoškolaca.

Chen Ze, Shen Xicheng i Chen Siyi, kao i njihovo troje drugara, dobili su odmah po dolasku naša imena, pa su tokom posjete za sve bili Nikola, Stojanka i Bose. „Tivat je fascinantan“, započeo je Nikola priču o viđenom i doživljenom, dok su ga Stojanka i Bose jednodušno podržavale. „Divno smo dočekani, a mimo gostoprimstva naših dragih domaćina i svih ljudi koje smo upoznali, oduševljeni smo crnogorskim jelima, arhitekturom koja je u skladu sa morem i prirodom. Obilazak ostrva Gospe od škrpjela bio je nezaboravan. Kiša je prestala da pada, more je upijalo svijetlost i bio je to nestvaran prizor. Potom je uslijedio zalazak Sunca u bezbroj boja, kakav prije nismo doživjeli. Hrana je toliko dobra da sam se uz svaki obrok žalio što nemam veći stomak, kako bih mogao sve ponuđeno da probam“, kazivao je Nikola, naglasivši da će biti promoter naše zemlje u Kini. „Crna Gora nije poznata u Kini, ali ću je ja, to je definitivno, svima koje znam preporučivati. Jednog ću dana, i to je sigurno, opet doći“, obećao je Chen Ze, za naše srednjoškolce Nikola.

„U Kini smo, kao i vi u Crnoj Gori, posvećeni hrani. Čini mi se da se kod Vas u svakoj prilici dobro jede i to mi se izutetno dopada, jer poštovanje hrane je i poštovanje života“, mudrost kinesku prenosi Shen Ze, ili, kako je nazvaše tokom boravka u Tivtu, Stojanka, oduševljena životnim stilom tivatskih srednjoškolaca za koje reče da je očigledno da uživaju u svakom trenutku. Boravak u našoj zemlji, kako naglasi, neće zaboraviti, a posebno će pamtiti prijem kod predsjednice Opštine, dr Snežane Matijević. „Dočekala nas je srdačno, a njena ljubaznost nas je očarala. Mnogo toga nam je ispričala o životu, tradiciji i kulturi Tivta, što sigurno nećemo zaboraviti“, kazivala je Stojanka, koju je posebno oduševilo krstarenje Bokokotorskim zalivom.

Chen Siyi, ili po „naški“ Bose, zadivili su vršnjaci iz SMŠ „Mladost“ sa kojima su kineski đaci bili i na nekoliko časova engleskog jezika i hemije. „Samouvjereni su i razgovorljivi, vidljivo je da su srećni i zadovoljni. Dopao mi se način interaktivne nastave sa akcentom na komunikaciji, a primijetila sam da se kod vas uči ’šire’ sa povezivanjem mnogih stvari, a kod nas se više ide u ’dubinu’“, uporedila je Bose dva obrazovna sistema.

„Nismo ni otišli, a već ne možemo da dočekamo dan kada ćete nam doći u posjetu“, ushićeno je na rastanku prozborio profesor Ding Congling, što je najbolja potvrda da će boravak u našoj zemlji članovima kineske delegacije ostati u najljepšoj uspomeni. Srednjoškolci iz Šangaja posebno su se zahvalili novostečenim drugarima: Miji Zeković, Milici Lipovac, Andrei Čavor, Veljku Herecgovcu, Vukašinu Jevtoviću i Marku Nikšiću, u čijim su domovima bili tokom boravka u Tivtu.

Izvor: radiotivat.com