Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi kupili „Eteks” u Baljevcu

Kinezi kupili „Eteks” u Baljevcu


Nekada uspešna fabrika staklenih vlakana u malom rudarskom naselju Baljevcu, nedaleko od Raške, davno je bila uspešna čak i na inostranom tržištu. Onda je devedesetih godina sve krenulo nizbrdo, našla se u stečaju, pa je pre desetak godina privatizovana. No, ni tu nije bilo sreće, taj ugovor sa jednim kanadski

Nekada uspešna fabrika staklenih vlakana u malom rudarskom naselju Baljevcu, nedaleko od Raške, davno je bila uspešna čak i na inostranom tržištu. Onda je devedesetih godina sve krenulo nizbrdo, našla se u stečaju, pa je pre desetak godina privatizovana. No, ni tu nije bilo sreće, taj ugovor sa jednim kanadskim fondom je raskinut, pa je pogon opet zapao u nevolje i stečaj.

Tako se iz stečaja nedavno našao u posedu kineske kompanije „Tesla solar”, čiji je većinski vlasnik Vang Vej. Ali, nisu Kinezi kupili pogon opremljen mašinama, jer su u svim ovim dešavanjima mašine nestale, pa su pazarili samo prazne hale. Taj objekat od 15.000 kvadrata prodat je za oko 47 miliona dinara i ovih dana petnaestak radnika radi na sitnijim popravkama i doterivanju kako bi što pre ovde opet bila pokrenuta proizvodnja.

– Tako je, u početku ćemo zaposliti oko pedesetak radnika, a za dve godine planiramo otvaranje i do tri stotine radnih mesta. Proizvodićemo najpre solarne kolektore, a posle ćemo program dopuniti i proizvodnjom opreme za takozvanu led rasvetu. Međutim, ni tada nama neće biti potreban sav ovaj prostor i upravo smo namerili da ga iznajmimo drugim kineskim firmama koje su zainteresovane za investiranje u ovom kraju – objašnjava nam Nenad Đukić, direktor buduće fabrike „Tesla solar” u Baljevcu.

Zbog tih novih investitora i investicija, dodaje zadovoljno Ignjat Rakitić, predsednik raščanske opštine, ovo područje obišao je već dva puta i Vang Jašeng, direktor Kineske razvojne banke koja bi finansirala poslove kineskih firmi u ovom kraju. Zato se očekuje i najavljena poseta kineskog konzula u Srbiji Zu Jangćija.

Naši sagovornici, predsednik Rakitić i direktor Đukić, inače „glavna spona” Raške sa Kinezima, još nam objašnjavaju da su biznismeni iz Kine uglavnom zainteresovani za ulaganje u stočarstvo i pčelarstvo, a zanima ih i rudarenje.

– Pored toga, baš pre nekoliko dana sa jednom delegacijom iz Kine obišli smo ovaj kraj, Rašku i Jošaničku Banju, pa i sela na padinama Golije i Kopaonika. Jer, oni se posebno zanimaju i za lovni turizam. A seoska domaćinstva obilaze jer im je namera da podstaknu naseljavanje ovdašnjih sela i dodele pomoć pri otvaranju farmi ovaca, pošto su naročito zainteresovani za proizvodnju jagnjetine i isporuku na kinesko tržište. Zatim, poslovni interes vide i u podsticaju pčelarstvu, to jest proizvodnji meda, po čemu je ovaj kraj poznat – objašnjava nam Nenad Đukić.

Ovakve posete i interesovanja inostranih investitora posebno raduju Raščane budući da je, što neuspešnom privatizacijom, što propašću na tržištu, najveći broj proizvodnih firmi pod katancem ili je u fazi potpune propasti. A procenat nezaposlenosti u ovoj opštini viši je od 40 odsto.

Izvor: poslovnojutro.com