Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi bi da prave autobuse u Somboru

Kinezi bi da prave autobuse u Somboru


Na poziv Agencije za privatizaciju da učestvuju u privatizaciji više od 500 srpskih preduzeća u restrukturiranju, pismima namera javio se veliki broj zainteresovanih ulagača, pa su tako i tri inostrana ulagača izrazila nameru da konačno razreše Gordijev čvor neizvesnosti ogromnog kompleksa "Zastava - specijalna

Na poziv Agencije za privatizaciju da učestvuju u privatizaciji više od 500 srpskih preduzeća u restrukturiranju, pismima namera javio se veliki broj zainteresovanih ulagača, pa su tako i tri inostrana ulagača izrazila nameru da konačno razreše Gordijev čvor neizvesnosti ogromnog kompleksa "Zastava - specijalna vozila" u Somboru. Po zvaničnoj objavi Agencije, javne ponude za tu ćerka-firmu kragujevačke "Zastava grupe" dostavila je (očekivano) grčka firma "Spider group", zatim britanski "Claudius capital", i možda i najozbiljniji potencijalni ulagač - kineski "Xiamen golden dragon bus".

Nekadašnji proizvođač dostavnih, pik-ap vozila na bazi automobila "jugo" i "florida", u većinskom je vlasništvu Holdinga "Zastava grupa", koja u svom protfoliju ima 89,52 odsto akcija, dok je u vlasništvu Fonda za razvoj Srbije 9,71 odsto te firme sa čijih proizvodnih linija već četiri godine nije sišlo nijedno vozilo. Da se radi o gigantskim pogonima, kojima je neophodan i ozbiljan strateški partner ili kupac, dovoljno rečito govori podatak da se prostire na više od 94.000 kvadratnih metara, od kojih su čak 23.890 proizvodne hale i skladišta. Svojevremeno, dok je ta fabrika proizvodila prepoznatljiva dostavna kombi-vozila na bazi agregata popularnog "fiće", u halama "Zastave - specijalna vozila" hleb svagdanji je zarađivalo tek nešto ispod 1.000 radnika. Od trenutka kadaje, nakon ulaska "Fijata" u kragujevačku maticu, prestala proizvodnja specijalnih vozila, menadžment je pokušavao da pronađe strateškog partnera, a saradnja je od pre više od godine ostvarena s grčkom firmom "Spider S.A.", kojaje nedavno i odgovorila na javni poziv Agencije za privatizaciju, pa su somborski metalci proizvodili kontejnere koji su se plasirali na tržišta Grčke, Francuske, Engleske i Rusije.

Mada je za ovu godinu ugovoren izvoz vredan tri miliona evra, do sada je iz Sombora put tržišta EU i Rusije krenulo tek oko milion evra, a broj zaposlenih po osnovu ugovora o povremenim poslovima ne prelazi njih dvadesetak. Mada i aktuelni partner "Spider S.A." ima reference koje govore da se radi o ozbiljnom igraču na međunarodnom tržištu, drugi zainteresovani potencijalni ulagač, kineski "Xiamen golden dragon bus" je za evropske prilike pravi mastodont.

Tri fabrike najvećeg kineskog proizvođača, ukupne površine 350.000 kvadratnih metara, na domaće tržište i tržišta Azije, Bliskog istoka, Afrike i Južne Amerike godišnje plasiraju više od 40.000 autobusa srednje veličine, i to sa "samo"3.200 zaposlenih, što govori o stepenu robotizacije koja je u odnedavno najjačoj svetskoj privredi daleko odmakla. Osim što dobra iskustva i rešenja izvlače od saradnje sa svetskim gigantima kao što su MAN, BOSCH, VVABCO i "Hyundai", razvijaju i vlastiti "know how" pa im veliki broj autobusa, kombi i SUV vozila, koje takođe proizvode, uveliko koristi hibridni pogon, kombinujući moderne dizelmotore s električnim.

Da Kinezi generalno imaju nameru da i u ovom segmentu ulažu u Srbiju govore i pre dve godine vođeni pregovori kragujevačke centrale "Zastave vozila" s menadžmentom kompanije "Hunag hai" iz grada Dalijana, koja je takođe bila zainteresovana za proizvodnju vozila namenjenih evropskom tržištu. Tada je najavljivana kineska investicija upravo u somborsku "Zastavu specijalna vozila", gde je trebalo da ponovo započne proizvodnja pikap vozila, ali i u "Zastavu kamione" gde bi se sklapali minibusevi i kombivozila. Mada je bilo dogovoreno da proizvodnja startuje do kraja 2013, taj dogovor nije realizovan, navodno zbog želje kineske strane da se bolje upozna s mogućnostima plasmana vozila na domaćem i evropskim tržištima.

Izvor: ninamedia.rs