Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinesku vicepremijerku dočekao Marko Polo

Kinesku vicepremijerku dočekao Marko Polo


Jučer je iz Orebića u Korčulu doputovalo izaslanstvo NR Kine koje je na čelu s zamjenicom kineskog premijera Liu Yandong iskrcali na isto mjesto zapadne obale odakle je Korčulanin Marko Polo 1271.godine kao sedamnaestogodišnjak krenuo na trgovački put u Daleki istok i postao pouzdanik tadašnjeg najmoćnijeg vla

Jučer je iz Orebića u Korčulu doputovalo izaslanstvo NR Kine koje je na čelu s zamjenicom kineskog premijera Liu Yandong iskrcali na isto mjesto zapadne obale odakle je Korčulanin Marko Polo 1271.godine kao sedamnaestogodišnjak krenuo na trgovački put u Daleki istok i postao pouzdanik tadašnjeg najmoćnijeg vladara na svijetu Kublaj kana,kojega je svojim izgledom i inteligencijom zadivio i on ga je primio u diplomatsku službu u današnjem Pekingu.

Proputovao je mnoge zemlje Dalekog istoka gdje je upoznao mnoge jezike i običaje tih naroda,a 1292. g.se vraća u Veneciju i rodnu Korčulu,gdje je sudjelovao u pomorskoj bitci Genove i Venecije,bio zarobljen,i u zatvoru pričao svoj boravak u Kini,tako je njegov zatvorski život omogućio tada zaostaloj Evropi da kroz Markovu knjigu putovanja upozna jednu razvijenu i moćnu kinesku civilizaciju.

Takav je i bio doček na korčulanskoj obali,gdje je gradonačelnik Vinko Kapelina u društvu s Markom Polom(glumio ga Tonći Bazdarić) poželio im ugodan boravak u gradu Marka Pola,kada je u međusebom razgovoru s zamjenicom kineskog premijera i Deng Ying,veleposlanicom NR Kine u Hrvatskoj bilo govora o dalnjoj međusobnoj suradnji Korčule i grada Yang Soa u kojemu je i Marko Polo bio gradonačelnik,sada se kroz bratimljenje s tim gradom planira i suradnja u ekonomsko smislu,rekao je korčulanski gradonačelnik.

Visoka gošća potvrdila je i otvaranje kineskog ureda u Korčuli i hrvatskog u Kini. Pohvalila je i doček uz pjesmu ženske klape Tiramol, potvrdivši spremnost na pozivanje kulturno umjetničkih grupa na festivale u Kini,uz obvezni povratak Marka Pola. Šetnjom gradskim ulicama i trgovima,gradonačelnik se sa svojim suradnicima zaustavljao na pojedinim lokacijama(ulaz na stepeništu staru gradsku jezgru,ispred Gradske vijećnice, gdje su gosti uz pomoć stručnog predavanja prof.Stanke Kraljević upoznali povjest Korčule,grada i otoka.

Posjetili su i rodnu kuću Marka Pola,te korčulansku katedralu,pred čijim su trgom članovi HGD“Sveta Cecilija" izveli znameniti ples s mačevima Morešku. Kinesko je izaslanstvo predvođeno zamjenicom premijera NR Kine Liu Yandong, ministrom obrazovanja Yuanom Guirenom,ministricom zdravlja i planiranje obitelji Li Bin, veleposlanicom NR Kine u Hrvatskoj Deng Ying i mnogim drugih kineskim dužnosnicima i novinarima obišlo Korčulu i nastavilo put prema Dubrovniku.

Izvor: dubrovacki.hr