Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinesku tehnologiju izvozićemo iz Srbije

Kinesku tehnologiju izvozićemo iz Srbije


Kad je u oktobru sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije potpisao sporazum o saradnji u izgradnji Bloka 3 Termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu, Bili Ngok, prvi čovek kompanije “Čajna invajormental enerdži”, najavio je i mogućnost drugih ulaganja ove firme u Srbiju. U intervjuu za “Blic nedelje”

Kad je u oktobru sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije potpisao sporazum o saradnji u izgradnji Bloka 3 Termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu, Bili Ngok, prvi čovek kompanije “Čajna invajormental enerdži”, najavio je i mogućnost drugih ulaganja ove firme u Srbiju. U intervjuu za “Blic nedelje” Ngok otkriva da trenutno pregovara i o ulaganjima u sektor visoke tehnologije sa namerom da Srbija postane baza za njen izvoz ne samo u druge balkanske države i EU već i u druge države sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini.
Bili Ngok, predsednik Odbora direktora „Čajna invajormental enerdži“

Na pitanje koliko je Protokol o saradnji koji je potpisan sa EPS-om garant za investiciju u projekat TENT B3, Ngok odgovara: “Konzorcijum kineskih kompanija čvrsto je privržen ovom projektu. Iz sopstvenih izvora smo obezbedili celokupne finansije i u principu smo spremni da odmah počnemo sa izgradnjom. Potrebno je, međutim, da sa EPS-om prethodno finalizujemo sve potrebne sporazume i obezbedimo neophodne dozvole od nadležnih državnih organa u Srbiji. Nadam se da će sa srpske strane što pre biti okončane sve neophodne procedure.”


Kakva će biti vlasnička struktura nove elektrane? Da li će kineski deo vlasništva biti oročen na određeni broj godina?
- Kako još nismo u potpunosti okončali pregovore sa EPS-om, radije ne bih pre postizanja sporazuma javno komentarisao detalje. Ali bićemo fleksibilni i EPS-u smo saopštili da smo spremni da prihvatimo da oni imaju manjinski udeo u akcijama, već prema njihovom nahođenju.


Kada će vaš konzorcijum biti u mogućnosti da počne sa izgradnjom TENT B3? Od čega to zavisi?
- Prema našim planovima, izgradnja bi trebalo da počne 2012. godine, ali u principu, čim obezbedimo sve potrebne dozvole.

Koliko kapitala nameravate da uložite u ovaj projekat i kako ćete ga finansirati? Da li će i Srbija morati da uzme neki kredit?
- Država Srbija neće uopšte morati da se zadužuje u vezi sa ovim projektom, ali EPS će založiti svoj kapital srazmerno svom vlasničkom delu. Naš konzorcijum će obezbediti celokupno finansiranje od kineskih banaka. Naravno, nemamo ništa protiv saradnje sa bilo kojom međunarodnom ili srpskom bankom ako ponude iste uslove. Ukupan iznos naše investicije će iznositi oko dve milijarde evra, što je, koliko je meni poznato, dosad najveća grinfild investicija u Srbiji. Svi mi sa kineske strane smo veoma počastvovani što učestvujemo u ovakvom strateškom projektu.

Interesuju vas i ulaganja u obnovljive izvore energije u Srbiji. Kakvi su vam planovima? O kojim vrstama obnovljive energije je reč? U kojim delovima zemlje? Da li ste o tim planovima konkretnije razgovarali sa srpskim zvaničnicima?
- Veoma smo zainteresovani za proizvodnju solarne energije, kao i za biomasu i Hydros, a ova zemlja za to ima velike potencijale. O tome smo razgovarali sa predstavnicima EPS-a i Vlade Vojvodine. Osim toga, razgovarali smo i sa visokim zvaničnicima srpske vlade. Ohrabreni smo činjenicom da su svi spremni da to podrže i izrazili visok stepen entuzijazma.

Da li ste osim energije zainteresovani za ulaganja u neke druge oblasti srpske privrede?
- Moji partneri i ja trenutno vodimo razgovore u vezi sa velikim ulaganjem u sektor visoke tehnologije. Prema toj ideji, Srbija bi bila baza iz koje bi se izvozilo ne samo u druge balkanske države i EU, već i u ostale države sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini. To je, takođe, moja strategija sa brendom „serđo takini“. Kao što vam je poznato, mi smo jedan od glavnih sponzora Novaka Đokovića. Sa porodicom Đoković sklopili smo ugovor o izgradnji fabrike „Serđo Takini“ u Srbiji, koja bi trebalo da postane glavni pokretač našeg prodora na evropsko tržište.

Zahvalni smo Novaku Đokoviću
Koliko je Novak Đoković uticao na vaše poslovne planove?
- Veoma sam zahvalan Novaku i celoj porodici Đoković. On je najbolji srpski brend, naročito u Kini, gde ima puno obožavalaca. Prosto je neverovatno da toliko mnogo ljudi zna za njega. Novak je zaista izuzetan sportista, i što je važnije, on je izuzetno ljudsko biće. Nema nikakve sumnje da je Novak podigao ugled Srbije u svetu. To je takođe privuklo kineske investitore, uključujući sve projekte kojima se bavim.
Da li bi političke veze između Kine i Srbije mogle da budu objašnjenje za iznenadni interes kineskih kompanija za ulaganja u Srbiji?
- Kina i Srbija već nekoliko decenija neguju prijateljske veze. U mnogim teškim trenucima bili smo na istoj strani. Sećam se kako je kineska ambasada 1999. godine bila bombardovana u napadima NATO. Tradicija solidarnosti i obostrano korisne saradnje nije se nikad prekidala. Prava prekretnica, međutim, nastupila je 2009. godine kad su predsednici Hu Đintao i Boris Tadić potpisali deklaraciju o strateškom partnerstvu. Ministar spoljnih poslova Jeremić neumorno se zalaže za njeno sveobuhvatno sprovođenje. Ovako srdačne političke veze za Srbiju predstavljaju veliki strateški potencijal, imajući u vidu dinamiku razvoja kineske privrede.

Izvor:Blic