Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinesko veleposlanstvo u BiH-u proslavilo 20. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa

Kinesko veleposlanstvo u BiH-u proslavilo 20. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa


Ministarstvo vanjskih poslova BiH-a, veleposlanstvo Narodne Republike Kine u BiH-u, Društvo bosansko-kineskog prijateljstva FBiH-a te Društvo Srpsko-kineskog prijateljstva Republike Srpske su 2. travnja zajedno u Parlamentarnoj skupštini BiH održali proslavu obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odno

Ministarstvo vanjskih poslova BiH-a, veleposlanstvo Narodne Republike Kine u BiH-u, Društvo bosansko-kineskog prijateljstva FBiH-a te Društvo Srpsko-kineskog prijateljstva Republike Srpske su 2. travnja zajedno u Parlamentarnoj skupštini BiH održali proslavu obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Kine i BiH-a.

Događaju je prisustvovalo gotovo 300 gostiju, uključujući Predsjedavajućega Doma narodnog parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Bariše Čolaka, predsjednika FBiH-a Marinka Čavara, pomoćnika ministra vanjskih poslova BiH-a Amera Kapetanovića, predsjednika bosansko-kineskog prijateljstvo Faruka Borića, predsjednika Društva srpsko-kineskog prijateljstva Republike Srpske te predstavnika iz svih društvenih polja.

Kineski veleposlanik u BiH-u Dong Chunfeng prvo je održao govor u ime kineskog veleposlanstva. Dong je istaknuo kako s međusobno povjerenje Kine i BiH-a u proteklih 20 godina stalno održavalo na visokom nivou, dok je gospodarska suradnja sve češća, a ljudske razmjene sve više pojačane. Rekao je kako kineska vlada pridaje veliku važnost razvijanju prijateljskih odnosa s BiH-a te je spremna koristi prigodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dvaju naroda, i dalje održavati napore u jačanju međusobnih razmjena na visokoj razini, jačati političko povjerenje, aktivno tražiti nove puteve za konkretne gospodarsku i trgovinsku suradnju, tražiti potencijal i proširiti prostor za suradnje, dobro koristi suradnički mehanizam 16+1, tražiti područja u kojima obje strane imaju zajedničke interese te poticati osnivanje više suradničkih projekata kako bi donijeli korist za oba naroda.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović je u svom govoru visoku ocijenio razvoj bilateralnih odnosa BiH-a i Kine u prošlih 20 godina. Rekao je kako razvoj odnosa s Kinom ima veliku važnost za BiH. Nakon što je Kina postavila novu inicijativu za suradnički mehanizam između Kine i regije Srednje i Istočne Europe, razvijanje bilateralnih odnosa BiH i Kine dobilo je jednu dodatnu važnu platformu. Hadžikapetanović je rekao kako se BiH nada da će daljnje jačati bilateralne gospodarske i trgovinske suradnje iskoristiti ovu platformu. Izjavio je da BiH strana pozdravlja razmjene ljudskih resursa dvaju naroda te podržava osnivanje Konfucijevog instituta na Sveučilištu u Sarajevu u suradnji s kineskim stranom. Vjeruje kako će Društvo bosansko-kineskog prijateljstva igrati aktivnu ulogu u jačanju međusobnog razumijevanja i tradicionalnog prijateljstva dvaju naroda.

Govore su održale i odgovorne osobe iz dva društva prijateljstva s Kinom te su izjavili kako su spremni aktivno promicati međusobno razumijevanje te jačati prijateljstvo dvaju naroda.

Studenti sa Sveučilišta Istočnog Sarajeva i studenti iz Glazbene škole Istočnog Sarajeva održali su nastupe Tai Chi-ja, recitacije kineske poezije, pjesama, plesa i drugih nastupa punih karakteristika Kine i BiH-a. Gosti koji su prisustvovali događaju su bili sretno iznenađeni te su ih iznimnom pohvalili.

Veleposlanik Dong Chunfeng je poslijepodne istog dana prisustvovao svečanosti otvaranja Konfucijevog instituta na Sveučilištu u Sarajevu. Prof. dr. Muharem Avdispahić, rektor Sveučilišta u Sarajevu te Liu Zhongkui, rektor Sveučilišta Northwest Normal te pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović prisustvovali su svečanosti te su održali govore, a dva rektora zajedno su inaugurirali otvaranje Konfucijevog instituta na Sveučilištu u Sarajevu.

Konfucijev institut na Sveučilištu u Sarajevu, prvi takav u BiH, su zajedno osnovali kinesko Sveučilište Northwest Normal i Sveučilište u Sarajevu.

Izvor: Kinesko veleposlanstvo u BiH-u, croatian.cri.cn