Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski zajam za KostolacB:Rokovi povoljni

Kineski zajam za KostolacB:Rokovi povoljni


Nadzorni odbor Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" (EPS) odobrio je dugoročni zajam od 608,26 miliona dolara za realizaciju Druge faze Paket projekta "Kostolac B", saopšteno je danas iz EPS. Novcem iz zajma biće finansirani radovi za izgradnju novog bloka B3 u Termoelektrani "Kostolac B" snage 350 megavata i

Nadzorni odbor Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" (EPS) odobrio je dugoročni zajam od 608,26 miliona dolara za realizaciju Druge faze Paket projekta "Kostolac B", saopšteno je danas iz EPS. Novcem iz zajma biće finansirani radovi za izgradnju novog bloka B3 u Termoelektrani "Kostolac B" snage 350 megavata i proširenje kapaciteta Površinskog kopa "Drmno" sa devet miliona na 12 miliona tona uglja godišnje, Vlada Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike i "Elektroprivreda Srbije" ispunjavaju sve rokove u realizaciji Druge faze projekta "Kostolac B".

Ugovor o ovom zajmu 17. decembra prošle godine potpisali su Vlada Srbije i kineska "Eksim" banka, Skupština Republike Srbije ga je rafitikovala 19. januara ove godine, a sada će zajam biti i na raspolaganju EPS.

Jedan od uslova za stupanje na snagu Ugovora o zajmu je i zaključenje Ugovora o prenosu zajma prema Nacrtu ugovora koji je Vlada Srbije usvojila 17. februara 2015. godine.

Kako je navedeno u saopštenju EPS, kreditni uslovi su veoma povoljni, rok otplate je 20 godina, uz grejs period od sedam godina i ugovorenu kamatnu stopu od 2,5 odsto godišnje.

Kineski kredit pokriće finansiranje 85 odsto vrednosti projekta izgradnje bloka B3 u TE "Kostolac B" i proširenja kapaciteta kopa "Drmno", a projekat je vredan 715,6 miliona dolara. Rok za izgradnju bloka B3 je 58 meseci, a novi blok bi trebalo da bude priključen na elektroenergetsku mrežu od
2020. godine.

Ceo projekat je deo Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Narodne
Republike Kine i Vlade Srbije.

Posle višedecenijskog zastoja u gradnji elektroenergetskih objekata u Srbiji, izradnja trećeg bloka u TE "Kostolac B" veoma značajna je i za EPS i energetski sektor Srbije.

Pored toga što se izgradnjom novog bloka obezbeđuje stabilnost energetskog sistema Srbije, veoma je važno što je
projektom predviđeno da se poštuju sve energetski standardi Evropske unije i Srbije, naročito u oblasti zaštite životne sredine, zaključeno je u saopštenju EPS.

Izvor: tvmost.info