Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj održao prijem povodom proslave 64. godišnjice osnivanja NR Kine


Shen Zhifei, kineski veleposlanik u Hrvatskoj je 24. rujna održao prijem povodom proslave 64. godišnjice osnivanja NR Kine. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je nazočio prijemu i održao govor. Na prijemu su gostovali bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, dužnosinici hrvatske vlade, sabora,

Shen Zhifei, kineski veleposlanik u Hrvatskoj je 24. rujna održao prijem povodom proslave 64. godišnjice osnivanja NR Kine. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je nazočio prijemu i održao govor. Na prijemu su gostovali bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, dužnosinici hrvatske vlade, sabora, policije i drugih krugova, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, veleposlanici iz drugih zemalja, partneri iz različtih područja, predstavnici domaćih i inozemnih kineskih tvrtki i mnogi drugi uvaženi predstavnici.

Veleposlanik Shen je u govoru naveo da je Kina ostvarila izvanredna dostignuća u razvoju u proteklih 64 godine. Kinezi trenutno naporno rade kako bi mogli ostvarati ''kineski san''. On je objasnio značenje kineskog sna, a to je da Kinezi žele s ljudima diljem svijeta ostvarivati svjetski san. Veleposlanik je također predstavio stanje trenutačnog razvoja kineskog gospodarstva, te naglasio kako će kineska vlada i dalje nastaviti s reformama gospodarskog razvoja, prilagodbi gospodarskim strukturama te poticati razvoj i inovacije, a sve u cilju održavanja drugoročnog i zdravog razvoja kineskog gospodarstva, koji će biti važan doprinos oporavku i razvoju svjetskog gospodarstva.

Shen je također naglasio kako se kineska vlada i narod žele truditi da zajedno s hrvatskom vladom i narodom rade na pragmatičnoj suradnji između ove dvije zemlje.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je čestitao 64. godišnjicu osnivanja NR Kine, te je u govoru naveo da su Kina i Hrvatska bliski prijatelji i partneri, a kinesko-hrvatski odnosi su pouzdano partnerstvo. On se nada da će obje zemlje nastaviti jačati suradnju u gospodarskom i trgovinskom području, a na temelju dobrih političkih odnosa da će ostvariti dobre kontakte te postići veće pomake u bilateralnim odnosima.

Atmosfera na prijemu je bila jako dobra i topla, a održana je također i izložba fotografija ''Ljepote Kine'', koja je privukla puno posjetitelja.

Govor veleposlanika Shen Zhifeia povodom 64. godišnjice osnivanja NR Kine

Vaša Ekscelencijo gospodine Josip Leko, predsjednče Hrvatskog sabora i gospođo Leko,
Vaša Ekscelencijo gospodine Stjepan Mesić, bivši predsjedniče Republike Hrvatske,
Poštovani ministri Vlade,
Vaše Ekscelencije Veleposlanici,
Dragi sunarodnjaci i hrvatski prijatelji,
Dame i gospodo,

U lijepom jesenjem danu, okupljamo se ovdje i zajedno obilježavamo šezdeset i četvrtu obljetnicu osnivanja NR Kine. Prije svega, dopustite mi da u ime kineskog Veleposlanstva izrazim svima Vama srdačnu zahvalnost na dolasku!
Uporedno sa sjajnom kineskom civilizacijskom povijesti od 5 tisuća godina, povijest NR Kine od 64 godine je kratka, međutim i veličanstvena. Uz 64-ogodišnji izniman trud, Komunistička partija Kine izvela je kineski narod na put preporoda, prosperiteta države i sreće građana te je postigla velike rezultate u razvoju gospodarstva, društva, kulture i ekološke civilizacije. Kinezi i kineski iseljenici se ponose zbog toga te imaju povjerenje i velika očekivanja prema budućnosti države i dobrobiti naroda.
Predsjednik Xi Jinping je interpretirao veliki preporod kineske nacije kao "Kineski San". Kineski narod teži idealima. San označava čežnju za sretnim životom i predstavlja ideal države i naroda. Današnji "Kineski San" predstavlja cilj za realizaciju prosperiteta države, preporoda nacije i sretnog života građana, odnosno, do sredine ovog stoljeća, plan je izgraditi Kinu u prosperitetnu, demokratsku, civiliziranu, harmoničnu i modernu socijalističku zemlju. Sudbine države, naroda i pojedinaca uvijek su čvrsto povezane. Stoga, "Kineski San" označava zajednički cilj države, naroda i pojedinca te u potpunosti predstavlja želju i težnju običnih kineskih građana.
Vjerujem da se mnogi od vas još uvijek sjećaju slogana Pekinške Olimpijade održane 2008. godine " jedan svijet, jedan san". To je također dio značajke "Kineskog Sna". "Kineski San" je čvrsto povezan sa snovima naroda raznih zemalja. Razvoj Kine se integrira s razvojem drugih zemalja te stvara prilike za razvoj drugih zemalja. "Kineski San" ne traži hegemoniju, nego ideal uzajamno-korisne suradnje i zajedničkog razvoja. Kineski narod želi putem realizacije "Kineskog Sna", zajedno s narodima drugih zemalja, realizirati "Svjetski San".
Realizacija "Kineskog Sna" ne može samo biti samo čežnja za budućnost. Zemlji u razvoju sa tako velikom populacijom to je vrlo težak i dugoročan zadatak te se Kina suočava sa različitim unutrašnjim i vanjskim izazovima, ali vjerujem da će ovaj zadatak unatoč teškim naporima biti uspješno završen. Kineska ekonomska situacija uvijek se nalazi u centru pozornosti te je ovogodišnje usporavanje rasta kineskog gospodarstva izazvalo zabrinutost i diskusije na globalnoj sceni.
Kineski premijer Li Keqiang nedavno je na Ljetnom forumu Davosa dao dobar odgovor na ovo pitanje. On je istaknuo da je kinesko gospodarstvo održavalo brz razvoj više od 30 godina te predstavlja čudo u povijesti svjetskog razvoja. Trenutačno, kinesko gospodarstvo je ušlo u fazu srednje-visoke brzine rasta, ali u globalnom okviru, 7.5 posto još uvijek predstavlja visok rast među glavnim gospodarstvima. Ukupan obim kineskog gospodarstva je vidljivo povećavan u prošlosti te sada ulazimo u fazu transformacije i pojavljuje se pad stope potencijalnog rasta. Rast gospodarstva se promijenio iz visoke brzine do srednje-visoke brzine što je i dalje u skladu s principima razvoja. Osnova kineskog gospodarstva je dobra i bitno je održavati stabilan razvoj. Kina će na dalje putem promjene načina razvoja gospodarstva, prilagođivanja ekonomskog sustava, kao i unapređenja reformi i inovacija povećavati unutrašnje potrebe i promicati vitalnost tržišta kako bi se realizirala nadogradnja kineskog gospodarstva. Kina zaista ima lijepu perspektivu razvoja. Sposobni smo održati trajan, dugoročan i zdrav razvoj gospodarstva te time dati doprinos obnovi i razvoju svjetskog gospodarstva.

Dame i gospodo,

Kina i Hrvatska su iskreni prijatelji i partneri. Nakon ulaska u EU, Hrvatska je postala pouzdan prijatelj Kine u okviru EU. Bilateralni odnosi između naših dviju zemlja sada imaju još više bogatih sadržaja i više prostora za razvoj. Vjerujem da će naše dvije strane, potpuno iskoristiti tu novu povjesnu priliku, praktično unaprijediti suradnju u političkoj, gospodarskoj, kulturnoj razini kao i u drugim oblastima. Platforma suradnje koja je zajednički pokrenuta prošle godine od strane Kine i 16 zemalja srednje-istočne Europe stvorila je nove mogućnosti za proširenje gospodarske i trgovinske suradnje između Kine i Hrvatske. Kineska vlada želi zajedno s Hrvatskom vladom proširiti prostor suradnje i postići konkretne rezultate kako bismo zajedno doprinjeli dobrobiti dvaju naroda kao i svestranoj suradnji između Kine i EU.


Na kraju, prijedlažem da podignemo čase,

Za šezdeset četvrtu obljetnicu osnivanja NR Kine,
Za prosperitet Kine i Hrvatske, kao i sretan život oba naroda,
Za prijateljstvo i suradnju između kineskog i hrvatskog naroda,
Za zdravlje i sreću svima Vama,
Živjeli!

Izvor: Croatian.cri.cn