Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj održao predavanje na Fakultetu političkih znanosti

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj održao predavanje na Fakultetu političkih znanosti


Kineski veleposlanik u Hrvatskoj je 10. prosinca, na poziv Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održao predavanje pod nazivom „Kineska diplomatska politika" studentima i profesorima fakulteta. Shen je na predavanju predstavio osnovne principe kineske diplomatske politike, kinesko-europske kao

Shen Zhifei održao predavanje

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj je 10. prosinca, na poziv Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održao predavanje pod nazivom „Kineska diplomatska politika" studentima i profesorima fakulteta.

Shen je na predavanju predstavio osnovne principe kineske diplomatske politike, kinesko-europske kao i kinesko-hrvatske suradnje u raznim područjima. Istaknuo je da su mir i razvoj osnovna načela kineskih diplomatskih odnosa, a kineski narod povijesno miroljubiv. Kina ima dugu povijest komunikacije i suradnje s inozemstvom te je dala veliki doprinos razvoju ljudskog društva. Od osnivanja Narodne Republike Kine, kinesko gospodarstvo se brzo razvija, Kina je postala važnim čimbenikom svjetskog i regionalnog mira i stabilnosti. Kina ne provodi hegemoniju, njen razvoj ne pretstavlja prijetnju nego priliku za cijeli svijet. Kina inicira „svijet harmonije", inzistira na pet principa miroljubive koegzistencije, traži zajednički razvoj, aktivno promiče međunarodne odgovornosti u skladu sa svojim mogućnostima.

Kina i Europa provode niz suradničkih projekata u politici, kulturi kao i drugim oblastima. Ogromno tržište Kine koje je u neprekidnom rastu, pruža bezgranični prostor za kinesko-europsku suradnju. Trenutačno, Europa se suočava s dužničkom krizom kao i drugim poteškoćama, očekuje se pojačanje kinesko-europske suradnje, i zajedničko promicanje gospodarskog razvoja cijelog svijeta, rekao je Shen.

Shen Zhifei je čestitao Hrvatskoj na potpisanom ugovoru o pristupanju Europskoj Uniji, rekavši da su Kina i Hrvatska tradicionalno prijateljske zemlje. Hrvatska je pouzdan prijatelj Kine u jugoistočnoj Europi, dvije zemlje razumiju i podržavaju jedna drugu. Ovih godina, sveobuhvatni partnerski odnosi se neprekidno produbljuju, te je sve više bilateralnih komunikaciju u raznim oblastima. Sve više Kineza dolazi u Hrvatsku. Shen je izrazio nadu da će Hrvatska, stvoriti bolje uvjete i tako privući još više kineskih poduzeća da investiraju u Hrvatskoj. Kina pozdravlja hrvatsko pristupanje Europskoj Uniji, vjerujući da će Hrvatska postati važnom snagom za pojačanje kineskih-europskih odnosa.

Na kraju predavanja, studenti i profesori fakulteta su kineskom veleposlaniku postavili brojna pitanja, uključujući pitanja o Tibetu, Južnom moru i Tajvanu, ljudskim pravima u Kini, politici jednog djeteta, promicanju zaposlenosti, zaštiti okoline, zaštiti prava intelektualnog vlasništva, izgradnji vojske, nuklearnom pitanju Irana, palestinskom pitanju, kao i o kinesko-japanskim odnosima. Shen Zhifei je iscrpnim odgovorima predstavio stavove Kine o raznim pitanjima, i objasnio kineski stav i politiku.

Izvor:http://croatian.cri.cn