Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Otvaranje izložbe sportskih motiva kineske umjetnosti od papira

Otvaranje izložbe sportskih motiva kineske umjetnosti od papira


Kineski veleposlanik u BiH Wang Fuguo je 8. veljače sudjelovao na svečanosti otvaranja Izložbe sportskih motiva tradicionalne kineske umjetnosti od papira, koju su organizirali kinesko veleposlanstvo u BiH, i Odbor festivala umjetnosti „Sarajevska zima". Direktor Odbora Ibrahim Spahić, guverner Centralne bank

Kineski veleposlanik u BiH Wang Fuguo je 8. veljače sudjelovao na svečanosti otvaranja Izložbe sportskih motiva tradicionalne kineske umjetnosti od papira, koju su organizirali kinesko veleposlanstvo u BiH, i Odbor festivala umjetnosti „Sarajevska zima". Direktor Odbora Ibrahim Spahić, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, šef odjela za ekonomsku diplomaciju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Murat Ramadanović kao i lokalni obožavatelji umjetnosti sudjelovali su na svečanosti.Kineski veleposlanik Wang Fuguo je u svom govoru rekao da rezanje od papira je jedan umjetni oblik koji je stvorio kineski narod i slijede ga generacije. Izvor ovakve umjetnosti je nastao među kineskim običnim ljudima, ima povijest koja traje više od 1500 godine. Na početku rezani dijelovi od papira su se koristili samo za dekoraciju vrata, prozora, zida i lampiona, a u sadašnje vrijeme, rezani papiri su postali oblik umjetnosti. Kinezi jako vole rezanje u papiru, koje je cijenjena nematerijalna naroda baština. Kina i BiH imaju tradicionalno prijateljstvo, Kina visoko cijeni suranje s BiH u svim područjima, uključujući i kulturnu suradnju. Nada se da će bosanskohercegovački prijatelji, putem ove izložbe, razumijeti više kineskih tradicionalnih običaja, što će produbljivati razumijevanje i prijateljstvo dvaju naroda.

Ibrahim Spahić, direktor Odbora „Sarajevska zima" je rekao da je 2012. Godina Zmaja u Kini, kineskom veleposlanstvu je izrazio zahvalnost na organizaciji izložbe i izloženim umjetničkim djelima. Kinesko umjetničko rezanje na papiru ima visoku umjetnu vrijednost, vjeruje da će zahvaljujući izložbi bosanskohercegovački narodi više razumijevati kinesku tradicionalnu kulturu.

Na svečanosti, sudionici ne samo da su pogledali umjetnost u papiru, nego su pogledali i dokumentarni film o Kini.

Izvor:croatian.cri.cn