Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski turisti u Hrvatskoj

Kineski turisti u Hrvatskoj


PEKING - U Državnom poljoprivredno-izložbenom centru u Pekingu održao se, od 9. do 11. travnja, 10. Sajam putovanja i izlaznog turizma Kina 2014. (COTTM 2014.). Na navedenoj manifestaciji predstavile su se između ostalog Slovenija i Hrvatska.

PEKING - U Državnom poljoprivredno-izložbenom centru u Pekingu održao se, od 9. do 11. travnja, 10. Sajam putovanja i izlaznog turizma Kina 2014. (COTTM 2014.). Na navedenoj manifestaciji predstavile su se između ostalog Slovenija i Hrvatska.

Mirjana Resner, voditeljica Službe za sajmove i prezentacije pri Hrvatskoj turističkoj zajednici, izjavila je pred novinarima kako je iznimno zadovoljna ovogodišnjim izdanjem. Iznijela je podatke za prošlu godinu o posjetima kineskih turista te se može reći da se radi o ohrabrujućim brojkama zbog porasta broja dolazaka za 46% odnosno broja noćenja za 42%. Ona je istaknula kako je najveći broj turista došao iz Hong Konga gdje je zabilježen porast od 169%. Treba istaknuti kako ga u tom povećanju slijedi i Tajvan jer od ukupno 82 tisuće noćenja, koliko su ih Kinezi ostvarili u Hrvatskoj prošle godine, njih 62 tisuće bilo je s navedena otoka, piše Kineski radio internacional.

Voditeljica Službe za sajmove i prezentacije istaknula je kako se Hrvatska turistička zajednica dobro raspitala kod Veleposlanstva RH u Pekingu oko viznog režima za kineske državljane nakon ulaska u EU. Napomenula je kako svi zainteresirani turisti, ukoliko se odluče za individualno putovanje, moraju osobno zatražiti vizu u veleposlanstvu, dok je za vize grupnih putovanja zadužena akreditirana agencija za zemlje članice EU. Resner je istaknula kako postoji veliki broj takvih agencija te da je najlakši način dobivanja vize zahtjev za Schengensku vizu s više broja ulazaka. S tom vizom kineski državljani mogu ući u EU kroz zemlje obuhvaćene Schengenskim sporazumom, potom doći u Hrvatsku, a nakon toga ponovno izaći iz EU iz zemlje koja spada pod odredbe navedenog sporazuma. Podsjetila je kako se sve važnije infromacije nalaze na stranicama Ministarstva vanjskih poslova i Veleposlanstva u Pekingu te kako je EU svjesna kineskog tržišta po ovom pitanju. Iz tog razloga sve se više govori u ublažavanju procesa dobivanja vize za kineske državljane.


Resner je dodala kako je ulazak Hrvatske u EU donio veliku promociju našoj zemlji jer su Kinezi doznali više informacija tim putem. Prema njezinom mišljenju kineske državljane najviše zanimaju prirodne ljepote, mali gradovi, hrvatska gastronomska ponuda, zelenilo, plavo nebo i more te bi se na tu ''kartu'' trebali još više usmjeriti.

Hrvatska se prvog i drugog dana sajma predstavila u poslovnom okruženju, dok je treći dan bio otvoren za javnost. Između ostalog na sajmu je bio prisutan određeni broj hrvatskih agencija s konkretnom ponudom tako da su kineske kompanije i potencijalni turisti na licu mjesta mogli doznati sve što ih je zanimalo. Voditeljica Službe za sajmove i prezentacije HTZ-a istaknula je kako joj se čini da je na hrvatskom štandu prva dva dana bila uvjerljivo najveća gužva.

HTZ ima mnogo planova kada je riječ o kineskom tržištu, a održavaju se poslovne radionice i razne promotivne aktivnosti. Jedna od njih održana je nedavno u Šangaju zajedno sa Slovenijom i Turkish Airlinesom. Mirjana Resner nam je naglasila kako je u tijeku i izrada strateškog plana za daleka tržišta pri čemu je u planu nastavak suradnje sa slovenskim partnerima. Između ostalog, više pažnje pridat će se i studijskim putovanjima medijskih djelatnika i agenata.

Kako bi se na pekinškom sajmu Hrvatska što bolje predstavila angažirani su mladi ljudi koji imaju iskustva te dobro poznaju Kinu. Svi oni vješti su kada je riječ o kineskom jeziku, a jedan od njih je i Ivica Bakota, student Sveučilišta Peking. On je izjavio kako HTZ nudi odredišta i putovanja za koja misli da najviše odgovaraju potrebama i željama kineskih turista. Ona toliko ne uključuju ljetne sadržaje i ponude, odnosno boravak na plaži i vrhunac ljetne sezone, nego međusezonu i predsezonu. Odredišta koja su uključena u te ponude većinom se nalaze u priobalnom području, ali s druge strane u neposrednoj blizini planina jer je poznato da Kinezi vole penjanje i takav vid provođenja slobodnog vremena.

Bakota je istaknuo da se nude i drugi sadržaju poput zdravstvenog turizma te da je u začecima poslovni, odnosno event turizam jer sve su to stvari koje Kinezi inače vole, a Hrvatska može ponuditi. Dodao je kako su posjetitelji sajma djelatnike hrvatskog štanda najviše pitali o vizama. Iako postoji, već gore navedena, olakšana procedura ulaska kineskih državljana u zemlje Schengena i Hrvatsku, problem nastaje kada oni svoje putovanje žele spojiti s posjetima ostalim zemljama bivše Jugoslavije jer im za njih praktički treba treća viza.

Bakota je istaknuo kako se promocija na kineskom tržištu provodi preko HTZ-a koji kao krovna organizacija ipak može ponuditi određeno jamstvo da ono što se nudi zaista jest onakvo kakvim se prikazuje. Naš sugovornik je dodao kako će Hrvatska turistička zajednica kroz nekoliko godina vidjeti hoće li već prije spomenute poslovne radionice s kineskim kompanijama uroditi plodom jer iako Hrvatska i dalje nije top odredište za Kineze broj se povećava što ulijeva nadu u uspjeh čitave ove misije.

Važno je naglasiti kako je, prema službenim podacima objavljenim na sajmu, skoro 100 milijuna kineskih turista putovalo u inozemstvo prošle godine čime je najmnogoljudnija zemlja svijeta ujedno postala i najveće tržište izlaznog turizma na svijetu. Iskreno se nadamo da će i Hrvatska uskoro biti jedno od najpopularnijih odredišta tog tržišta.

Izvor: seebiz.eu