Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski projekat kod Kostolca

Kineski projekat kod Kostolca


Do 2019. godine u Kostolcu bi trebalo da bude izgrađena još jedna termoelektrana, snage 350 megavata. Izgradnji ovog termoenergetskog postrojenja vodiće kineska firma CMEK, koja već radi u Kostolcu na revitalizaciji blokova B2 i B1 u termoelektrani "Drmno". Kineski radnici počeli su da pristižu u naselje koje je

Do 2019. godine u Kostolcu bi trebalo da bude izgrađena još jedna termoelektrana, snage 350 megavata. Izgradnji ovog termoenergetskog postrojenja vodiće kineska firma CMEK, koja već radi u Kostolcu na revitalizaciji blokova B2 i B1 u termoelektrani "Drmno". Kineski radnici počeli su da pristižu u naselje koje je izgrađeno za potrebe njihovog višegodišnjeg boravka.

Kod Kostolca izgrađeno naselje za kineske radnike koji će graditi novu temoelektranu.

Uz postojeći dimnjak termoelektrane "Drmno" kod Kostolca, do kraja 2019. godine trebalo bi da iznikne još jedan, sličan njemu, visok 250 metara.

Tada će Kostolac dobiti i novi termoenergetski blok od 350 megavata, što je polovina snage sadašnje termoelektrane "Drmno". Investicija vredna preko 700 miliona dolara, za EPS, Privredno društvo "TEKO" i grad Kostolac, predstavlja zamajac razvoja.

"Kostolac će postati jedno veliko gradilište uz koje će cirkulisati velika količina ljudi, opreme, materijala i naravno finansijskih sredstava", kaže direktor PD "TEKO" Kostolac Dragan Jovanović.

Buduću kostolačku termoelektranu gradiće kineska kompanija CMEK. Kinezi su već ovde, u novoizgrađenom naselju ispod dimnjaka termoelektrane "Drmno". Pripremaju revitalizaciju termoenergetskog bloka B1, izgradnju pristaništa na Dunavu u Kostolcu i železničke pruge iz prve faze kreditnog aranžmana.

Od planiranih šest stotina radnika, koliko bi trebalo da ih pristigne do oktobra sledeće godine, trenutno ih je pedesetak, uglavnom inženjera.

"Mi smo jako zadovoljni dolaskom u Srbiju. Naravno da postoje neke kulturološke i jezičke razlike, ali mi se prilagođavamo uslovima, obzirom na to da smo došli u stranu zemlju", kaže Deng Kaimao, glavni inženjer.

Gosti sa Dalekog Istoka potrudili su se da se u novom domu osećaju kao kod kuće. Preko satelita prate kineske TV kanale, a u kuhinji pripremaju svoja tradicionalna jela. Jela su kineska, jer se pripremaju na kineski način, ali su sastojci uglavnom ovdašnji, kao što su meso i povrće. Začine, ili pojedine specijalitete, kao što je crno jaje, donose iz Kine.

Osim gastronomskih, Kinezi su sa sobom doneli i svoje radne navike, koje se u priličnoj meri razlikuju od našeg shvatanja posla i radnih obaveza.

"Nema "lako ćemo", po srpski. Nego se radi 24 sata, u dve grupe, pravićemo jedan operativi tim", kaže direktor termoelektrane "Drmno" Dragan Živić.

Meštani obližnjeg sela Drmna, već su uspostavili dobre odnose sa novim komšijama, pre svega na ekonomskoj osnovi.

Meštani kažu da Kinezi kupuju kod njih i da neki put dođu sa prevodiocem, ali uglavnom bez, pa ih onda uvedu u radnju i oni pokažu šta hoće.

Drmljani i Kostolčani imaju svoju računicu: Ako svaki kineski radnik, od njih 600, potroši samo jedan Evro dnevno to je godišnje preko 200.000 evra. Zato se i nadaju da će im Kinezi, kada 2019. godine budu odlazili, osim još jedne termoelektrane, ostaviti i po koji dinar više u džepu.

Izvor: rts.rs