Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski profesor besplatno predaje na univerzitetu

Kineski profesor besplatno predaje na univerzitetu


Li Siu Sing (27), profesor kineskog jezika, koji već godinu dana u Srbiji predaje u nekoliko niških osnovnih i srednjih škola, te besplatno uči studente na univerzitetu, priznajući da ga muči nostalgija za rodnim krajem, veli da su njegovi sunarodnici veoma stidljivi, pa otud ponekad deluje da su nepristupačni

Li Siu Sing (27), profesor kineskog jezika, koji već godinu dana u Srbiji predaje u nekoliko niških osnovnih i srednjih škola, te besplatno uči studente na univerzitetu, priznajući da ga muči nostalgija za rodnim krajem, veli da su njegovi sunarodnici veoma stidljivi, pa otud ponekad deluje da su nepristupačni i neljubazni.

Ovih dana, mladi čovek iz grada Đing Dao, na istoku Kine, muku muči da savlada srpsku gramatiku, pišu beogradske Večernje novosti. Najteži su mu padeži i mada je, kaže, načuo da su mu za niške prilike potrebna samo dva, želi da iskaže poštovanje prema svom kolegi, profesoru srpskog jeziku Milanu, kojeg on, zauzvrat, uči kineski. U međuvremenu, već je postao jedan od omiljenih nastavnika osnovcima u Humu, Apelovcu i Medoševcu, te učenicima gimnazija „Bora Stanković", „Svetozar Marković" i „Stevan Sremac". Li je, inače, deo programa Srbije i kineske ambasade, koja je obezbedila profesore i knjige. S obzirom na to da ima višak slobodnog vremena, sa niškim studentskim kulturnim centrom organizovao i besplatnu školu kineskog jezika za akademce.

- Bio sam šokiran kad ih se na prvom času pojavilo dve stotine, jer sam očekivao jedva pedesetak zainteresovanih. Zasad sve dobro ide i već sam stekao mnogo prijatelja... Iako se u Kini više radi, a ovde bolje živi, nedostaju mi domovina i porodica. Uželeo sam se, priznajem, i piva, po čijoj proizvodnji je moj rodni grad nadaleko čuven. Našao sam kinesko pivo u ponudi jednog niškog restorana, ali je bilo papreno skupo, pa me čudi što moji sunarodnici nisu bili preduzimljiviji na tom planu - veli Li, prenoseći da je njegova porodica bila presrećna kada mu se pružila mogućnost da dođe u Srbiju, kako rekoše, zemlju „lepih ljudi" u kojoj je „rođen Valter".

Li stanuje u zgradi niške Banovine, ali tamo samo prespava, jer je čitav dan aktivan sa kolegama i prijateljima. Ponekad je i usamljen, pa one koji su mu obećali posredovanje podseća da još nema devojku... Inače, procenjuje da u Nišu živi oko hiljadu Kineza koji se bave trgovinom, prihvataju ovdašnji život i na sve mogu da se naviknu, osim na - sir.

Izvor: serbian.cri.cn