Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski privrednici u Srbiji

Kineski privrednici u Srbiji


Potpredsednik Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas kineske kompanije da ulažu u Srbiju i poručila njihovim predstavnicima da postoji još mnogo mogućnosti za uzajamnu saradnju. Kineski ambasador Li Manćang i predsednica Upravnog odbora Jih

Potpredsednik Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas kineske kompanije da ulažu u Srbiju i poručila njihovim predstavnicima da postoji još mnogo mogućnosti za uzajamnu saradnju. Kineski ambasador Li Manćang i predsednica Upravnog odbora Jihaj grupacije za obrazovanje Linda Vang sa ministrima Zoranom Mihajlović, Rasimom Ljajićem i Nikolom Selakovićem.

Ona je na sastanku sa kineskim privrednicima rekla da su Srbija i Kina strateški partneri i prijatelji, ali i da se u ovom trenutku veliki broj kineskih projekata odvija u Srbiji.

 

Mihajlović je pozvala kineske kompanije da ulažu u Srbiju

 

"Mi smo zadovoljni, ali je Srbija zemlja koja može još više da iskoristi određene mogućnosti sa kineskim kompanijama i razgovaraćemo o njihovoj realizaciji", istakla je ona.
Ukazala je da će Srbija ove godine sasvim sigurno ostvariti privredni rast i istakla da je Srbija zemlja koja je otvorena za ulaganja.
Mihajlović je pozvala kineske kompanije da ulažu u razne oblasti, počev od energetskih i infrastrukturnih projekata, ali i da učestvuju u privatizaciji srpskih preduzeća.

Predsednica Upravnog odbora Jihaj grupacije za obrazovanje Linda Vang nada se da će oko 30 članova delegacije koji su došli u posetu Srbiji ostvariti konkretne rezultate u pregovorima sa srpskom stranom.
Istakla je da članovi delegacije dolaze iz raznih delova sveta i da su veoma uspešni biznismeni u oblastima kojima se bave, ali i precizirala da su u delegaciji državna i privatna preduzeća i neka koja posluju u inostranstvu.
"Nadam se da ćemo u toku ova četiri dana pronaći projekte koji će nas dovesti do obostrane koristi", istakla je Vang i dodala da preduzeća koja su došla u Srbiju žele da iskoriste priliku da unaprede odnose u oblasti infrastrukture, obrazovanja i poljoprivrede.
"Naša ideja je i da izvozimo kvalitetne poljoprivredne proizvode iz Srbije u razne zemlje sveta i ostvarimo saradnju koja bi značila obostranu pobedu", istakla je ona.
Vang je rekla i da je ideja kineske strane da napravi fond koji će podsticati poslovanje u Srbiji i imati edukativnu ulogu.
Ona je rekla da je poseta kineskog premijera Li Kećijanga Srbiji na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u decembru otvorila vrata za dalju saradnju Srbije i Kine.


Ministar privrede Željko Sertić je istakao da su kineski privrednici očito prepoznali značaj reformi koje sprovodi Vlada Srbije pa su zato zainteresovani da ulažu u Srbiju.
"To je dokaz da Srbija postaje važan regionalni ekonomski igrač i to je za nas veliki uspeh, jer su reforme koje smo u prethodnom periodu sprovodili dale rezultat da smo prepoznati kao investiciona destinacija"; rekao je on.
U naredna četiri dana predstavnici Srbije će sa kineskim kompanijama razgovarati o poljoprivredi, prehrambenoj industriji, građevinarstvu, ulaganjima u infrastrukturu i energetiku, dodao je.
"Imamo kompanije koje su raspoložene da razgovaraju o naprednim tehnologijama, mogućnostima otvaranja firmi u Srbiji, jer bi odavde svojim tehnološkim rešenjima snadbevale tržište EU i Rusije", rekao je Sertić.
Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je decembarski Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope uticao da kineske kompanije postanu zainteresovanje za ulaganja u Srbiju koja će, kako je naveo, biti most sa njihov proboj u centralnu Evropu.
On je rekao da ova četvorodnevna poseta kineske privredne delegacije predstavlja samo prvi korak u realizaciji konkretnih projekata.
Današnjem sastanku sa 30-ak predstavnika kompanija iz Kine prisustvovali su gotovo svi ministri u Vladi Srbije, predstavnici privrednih komora i ostalih organizacija.
Tokom narednih dana posete, kineska delegacija će obići Privrednu komoru Srbije, sastaće se sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim koji će im predstaviti projekat Beograd na vodi, a posetiće i Užice i Zlatibor.

Izvor: blic.rs