Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski privrednici šire poslove u Srbiji


Delegacija kineske pokrajine Guangdong u kojoj je 50 privrednika je juče u Beogradu razgovarala sa privrednicima iz Srbije o širenju trgovinske saradnje i zajedničkim poslovima. Zamenik direktora Privredene komore Srbije (PKS) Mihajlo Vesović rekao je da su Srbija i Kina već napravile izuzetne korake u privrednoj

Delegacija kineske pokrajine Guangdong u kojoj je 50 privrednika je juče u Beogradu razgovarala sa privrednicima iz Srbije o širenju trgovinske saradnje i zajedničkim poslovima. Zamenik direktora Privredene komore Srbije (PKS) Mihajlo Vesović rekao je da su Srbija i Kina već napravile izuzetne korake u privrednoj saradnji, ali da očekuje da se ona proširi i da sa državnog nivoa pređe na direktan dogovor privrednika.

On je istakao da očekuje da se saradnja između dve zemlje jača u svim oblastima, a da veliki potencijal postoj u turizmu.

"Srbija je sjajna destinacija, ali sa zemljama u okruženju može da ponudi paket pogodnosti kineskim privrednicima. Posebno će biti značajno otvaranje direktne avionske linije i ukidanje viza za kineske građane", kazao je Vesović.

Delegacija provincije Guandong u BeograduPomoćnik ministra privrede Srbije Vladimir Petrović kazao je da je "Kina jedan od najznačajnijih partnera Srbije što je dokazano važnim projektima za obe zemlje".

"Srbija je prva zemlja koja je dobila specijalan status i očekujem da saradnja bude podignuta na viši nivo jer je Kina prepoznala potencijala za izvoz robe po povlašćenim uslovima koje Srbija ima sa mnogim zemljama", kazao je Petrović i dodao da je ukupna vrednost do sada realizovanih i investicija koje su u toku tri milijarde evra.

Kineski amasador u Srbiji Li Mančang istakao je da je u poeseti Beogradu najbrojnija i najreperezentativnija delegacija kineskih prvrednika koja je došla posle posete predsednika Si Đinpinga, "što govori o ozbiljnosti dogovora na najvišem nivou".

"Guangdong provincija je najrazvijenija i brzo donosi odluke pa želim da privrednici ostave mnogo zadataka našoj ambasadi. Srbija je odlučna da ukine vize našim građanima i to će otvoriti velika vrata za saradnju", kazao je ambasador Li Mančang.

Bivša guvernerka pokrajine Guangdong Džao Jufang koja predvodi kineske privrednike kazala je "da su Srbija i Kina prijatelji i partneri u svim uslovima i vremenima".

"Saradnja sa Srbijom je podignuta na strateški nivo. Naša provincija je jedna od 15 koja je zadužena za jačanje odnosa sa zemljama na putu svile, jugoistočne i centralne Evrope, a moj zadatak je da je još podstaknemo. Obim razmene robe je između 2011. i 2015. podignut sa jedne milijarde dolara na 1,4 milijarde", rekla je Džao Jufang.

Ona je dodala da četvrtinu kinesko-srpske razmene čini roba iz provincije Guangdong.

"U ovoj godini robna razmena do avgusta vredna je 100 miliona dolara, za 11,7 odsto je povećan broj građana Srbije koji dolaze u ovu pokrajinu, a za sedam odsto Kineza koji dolaze iz ove pokrajine u Srbiju", kazala je Džao Jufang.

Ona je dodala da ta kineska provincija uvozi godišnje robu u vrednosti 400 milijardi dolara i pozvala srpske privrednike da nađu mesto u toj trgovini uz obećanje da će promovisati srpske proizvode u Kini.

Džao Jifang je istakla da je u delegaciji najveća kineska turistička agencija "koja ima velike kapacitete da dovodi i razmenjuje turiste".

Privrednici Kine i Srbije su danas potpisali četiri sporazuma među kojima i u oblasti turizma.

Vrednost godišnjeg bruto domaćeg proizvoda provincije Guangdong je 1.170 milijrdi dolara, a po glavi stanovnika 10.000 dolara. Kompanije iz ove provincije investirale su u inostrane firme 10,6 milijardi dolara.

Izvor: novosti.rs