Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski prijatelji: Kuže, naše misli su uvijek s Vama

Kineski prijatelji: Kuže, naše misli su uvijek s Vama


U Zagrebu, 16. lipnja poslijepodne po lokalnom vremenu, preminuo je ovaj poznati hrvatski nogometni trener. Nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama i nogometni trener uglednog kineskog nogometnog kluba Tianjin – Tede izgubio je bitku s opakom bolešću u 62. godini života. Nakon što je u veljači otkriveno da je

U Zagrebu, 16. lipnja poslijepodne po lokalnom vremenu, preminuo je ovaj poznati hrvatski nogometni trener. Nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama i nogometni trener uglednog kineskog nogometnog kluba Tianjin – Tede izgubio je bitku s opakom bolešću u 62. godini života.

Nakon što je u veljači otkriveno da je Kuže obolio od leukemije započelo je bolničko liječenje. Iako je i sam Kuže bio optimističan po pitanju svog oporavka te su se u zadnje vrijeme pojavljivali medijski napisi da se stanje popravlja, omiljeni nogometni trener na kraju je, nažalost, izgubio svoju posljednju utakmicu.

Kuže je u dresu Dinama odigrao 384 ligaške utakmice. Kao trener vodio je spomenuti klub te Rijeku, Varteks, zaprešićki Inter, Slavonski Brod, banjalučki Borac, Rot-Weiss Erfurt, Gambu Osaka, Chemnitz, Mainz, Croatiju Sydney i mnoge druge. Od 2007. do 2008. bio je izbornik Ruande, a od 2009. do 2011. vodio je izabranu vrstu Albanije.

A u sezoni 2012. godine Kuže je predvodio poznatu kinesku momčad Tianjin -Teda, koju je odveo na Azijsko prvenstvo i s kojom je pobjeđivao u domaćoj Kineskoj prvoj ligi.

Veliki je trag Kuže ostavio u Kini. Njegov posljednji i kratki nogometni angažman bio je u spomenutom tianjinskom nogometnom klubu, koji će uvijek imati posebno mjesto u njegovoj trenerskoj karijeri, kao posljednja nogometna stanica u njegovu životu. Dana 17. lipnja, ovaj kineski nogometni klub u jutarnjim je satima na svojoj službenoj stranici i mikroblogu izrazio sućut povodom smrti svoga bivšeg glavnog trenera, uz dirljivu oproštajnu poruku: "Kuže, u raju nema boli. Nadamo se da će nas tvoja duša iz Raja podržavati. Zauvijek te volimo, snažni borče!."

Da, doduše, Kuže je ostavio i veliku tugu u srcima kineskih obožavatelja. Jer svi mi još jako dobro sjećamo kako je bilo lijepo i veselo kada je Kuže tek stigao u Kinu. Tada je naša Nika s njim imala razgovor.

Zapravo, nakon što je Kuže započeo svoj posao u Kini, izgradio je dobro prijateljstvo s našim redakcijom te je naša sadašnja urednica Nika čitavo vrijeme pratila njegovu karijeru u Kini. Danas smo i nju ugostili u ovoj posebnoj emisiji posvećenoj Josipu Kuži.

Kuže je u Kini bio miljenik mnogobrojnih nogometnih obožavatelja. Kada se u veljači doznalo da Kuže boluje od leukemije, navijači i uprava spomenutog kluba poslali su svoje poruke podrške omiljenom treneru, što ste imali prilike i čuti u jednoj od naših emisija. A sad, vijest o smrti njihova omiljena trenera zavila ih je sve u duboku žalost.

Stoga ovim putem i hrvatska redakcija Kineskog radija Internacionala iz Pekinga, obitelji i prijateljima Josipa Kuže izražava iskrenu sućut radi ovog nedoknadivog gubitka. Danas su došli kod nas dva tianjinska nogometna navijača. Oni su gospođa Bi Yingying i gospodin Zhao Zilong. Oni su već desetak godina navijači kluba Tianjin – Tede te oboje vole i poštuju bivšeg trenera kluba, gospodin Josipa Kužu. Oni su, prema njihovim riječima, bili u velikom šoku kada su doznali ovu vijest.

Izvor: croatian.cri.cn