Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski predsednik u poseti Srbiji od 17. do 19. juna


Predsednik Kine Si Đinping boraviće u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji od 17. do 19. juna, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima. Si dolazi u Srbiju na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Prvog dana posete Nikolić i Si će položiti kamen temeljac za izgradnju Kineskog kultur

Predsednik Kine Si Đinping boraviće u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji od 17. do 19. juna, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima. Si dolazi u Srbiju na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Prvog dana posete Nikolić i Si će položiti kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkriti spomenik Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine, saopštila je Pres služba predsednika Srbije. Dva predsednika će tom prilikom položiti vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Si ĐinpingDrugog dana posete biće održan sastanak dvojice predsednika i bilateralni sastanak dveju delegacija, nakon čega će biti potpisani brojni međudržavni sporazumi od izuzetnog značaja za Srbiju.

Nikolić će uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Nakon ceremonije uručenja ordena, Si će se sastati se sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima delegacija, kao i predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Na kraju posete Nikolić i Si će posetiti Železaru Smederevo, gde će im domaćin biti premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Si Đinping i Nikolić potpisuju sporazum o strateškoj saradnji

Srbija i Kina potpisaće tokom predstojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu deklaraciju o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i više važnih međudržavnih sporazuma.

Zajednička deklaracija o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu ima za cilj unapređenje odnosa sa Kinom u budućnosti, izjavio je za Betu savetnik predsednika Srbije za spoljne poslove Ivan Mrkić.

Prema njegovim rečima, to će biti druga zajednička izjava koju će potpisati dva predsednika, prvu su potpisali u Pekingu 2013. godine.

"Sam naziv deklaracije govori o postojećem strateškom partnerstvu, ali se ono sada čini sveobuhvatnijim, rekao je on.

Mrkić je rekao i da će biti potpisani brojni međudržavni sporazumi "koji će značiti mnogo za dve države, za dve privrede i za naše buduće odnose" i posebno izdvojio sporazume o izgradnji brze pruge između Budimpešte i Beograda i sporazum o Železari Smederevo.

"Planirano je da predsednik Kine poseti Železaru Smederevo. Svi znamo šta železara znači za privredu Srbije, Kina će očigledno uložiti u taj poduhvat. Kineska kompanija iz provincije Hbej preuzeće železaru", kazao je Mrkić.

Savetnik predsednika Srbije je naglasio značaj posete predsednika Kine, jedne od "najmoćnijih poluga svetskog razvoja" rekavši da je ta poseta bila moguća zahvaljujući "tradicionalnom prijateljstvu koje Srbija već decenijama neguje sa Kinom".

"Kina je jedna od najpotentnijih zemalja u svetu, znamo da čitava svetska privreda u dobrom delu nalazi oslonac baš u Kini i svako privredno i bilo koje drugo planiranje sa Kinom je dobro za Srbiju", rekao je Mrkić. 

Mrkić je podsetio da će ovo biti peti susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsednikom Kine Si Đi Pingom pošto je Nikolić dva puta bio u Kini, a dvojica lidera sreli su se i u Parizu i u Moskvi.

 

 

Izvor:rts.rs