Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski majstor Tai Či-ja Žao Liang održao radionicu u Podgorici

PODGORICA – Učitelj Tai Či-ja (u originalu Taiji ili Tai Chi) kineski majstor Žao Liang bio je od petka do nedjelje gost glavnog grada, održavši radionicu i nekoliko treninga sa našim ljubiteljima ove drevne vještine. Interesantno je da je Žao Liang nedavno sličnu radionicu održao u Kaliforniji (SAD), ali b
Kineski majstor Tai Či-ja Žao Liang održao radionicu u Podgorici
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

PODGORICA – Učitelj Tai Či-ja (u originalu Taiji ili Tai Chi) kineski majstor Žao Liang bio je od petka do nedjelje gost glavnog grada, održavši radionicu i nekoliko treninga sa našim ljubiteljima ove drevne vještine. Interesantno je da je Žao Liang nedavno sličnu radionicu održao u Kaliforniji (SAD), ali boravak u Podgorici, kako kaže, prvi mu je na evropskom kontinentu. Zahvalnost za dolazak ovako uvaženog gosta Podgorica najviše duguje Britancu Džonu Rodžersu, koji više od 10 godina boravi u glavnom gradu i instruktor je i utemeljivač Tai Či – ja u Crnoj Gori. Kod nas trenutno ima desetak polaznika koji vježbaju Tai Či već četiri godine, i kako se moglo čuti na radionici, završili su svih 85 poza ove borilačke, ali i umne vještine.

Svjetlost i sjenka

Učitelj Žao Liang koji ima impresivnu biografiju i čiji su preci zaslužni za razvoj Tai Či – ja u Kini i u svijetu, počeo je još kao mali da vježba sa ocem i djedom.

Njegov otac Žao Ju Bin imao je 200 polaznika škole Tai Či – ja u Kini, a Džon Rodžers bio je jedan od njih.

- Džon je jedini Evropljanin među tim polaznicima. Doduše, imamo još dvojicu koji žive u Engleskoj, ali oni su Kinezi – rekao je Žao Liang na radionici u Gimnaziji „Slobodan Škerović“.

Stopama predaka i Žao Liang danas podučava tradicionalni Yang stil Tai Či – ja u nekoliko jugo-istočnih azijskih zemalja.

- Velika mi je čast što sam u Crnoj Gori i što mogu da vam predstavim neke od principa Tai Či – ja. Isto tako, veliki mi je izazaov da predajem na engleskom jeziku. U junu i julu boravio sam u Sjedinjenim Američkim Državama, ali sam pričao manje engleski nego danas – rekao je Žao Liang na početku seminara.

On je pojasnio da je Tai Či borilačka vještina, ali takođe i filozofija. Kako je kazao, Tai Či (kod nas se prevodi kao „životna energija“, „dah“, „protok energije“) uspostavlja ravnotežu između „jina“ i „janga“.

- Simbol Tai Či – ja je krug, a u sredini imamo slovo „S“. U početku nije bilo tog slova, samo krug. To kod nas zovemo „vu – ši“ što znači „sve ili ništa“. Kad čitate „Bibliju“ prvo poglavlje je o „stvaranju“. Za sedam dana Bog je stvorio čitav svijet. Onako kako je bilo prije „stvaranja“, mi zovemo „vu – ši“. Zato kažemo da Bog sam predstavlja prvog velikog majstora Tai Či – ja. Takođe znamo da je bila svjetlost. A gdje ima svjetlosti ima i sjenke. To je Tai Či – dvije suprotne stvari poput svjetlosti i sjenke, sunca i mjeseca, muškarca i žene… – kazao je Žao Liang.

Prostor za vježbu

Iako je istorija Tai Či – ja u Kini duga 4.000 godina, kod nas se malo zna o ovoj vještini. Tek prije četiri godine, nekoliko ljubitelja i znatiželjnika oformilo je grupu koja se bavi Tai Či-jem. Za to je zaslužan Britanac Džon Rodžers. On trenutno predaje na Fakultetu za strane jezike Univerziteta Mediteran, a u slobodno vrijeme bavi se Tai Či-jem.

- Svi ovdje radimo na volonterskoj osnovi, tako da nakon redovnog posla ne možemo posvetiti onoliko vremena koliko bi željeli podučavanju Tai Či-ja.

Ne samo u Crnoj Gori, isti problem je sa Tai Čijem gdje god da pođete. Za Tai Či vam ne treba posebna oprema, jedino vam je neophodan prostor za vježbu.

U gradovima je izdavanje takvog prostora veoma skupo. To je, recimo, razlika između Joge i Tai Či – ja. U dovoljno velikoj prostoriji Jogu može vježbati 20 do 25 ljudi, a Tai Či svega šest do osam – rekao je za Pobjedu Džon Rodžers.

Kako je istakao, najveći dio novca koji dobijaju od članarina utroše za plaćanje zakupa za prostorije.

- Ostatak ostavljamo sa strane za dogođaje kao što je ova radionica, a ako preostane, neko od crnogorkih asistenata putovaće u Kinu, možda već sljedeće godine. Tako da sav novac koji zaradimo od Tai Či – ja ponovo ulažemo u Tai Či – rekao je Rodžers za Pobjedu.

Deset principa Tai Či – ja

Za Tai Či nijesu potrebni mišići, a ukoliko želite da budete dobri u toj vještini morate opustiti i tijelo i um. Tai Či vas sa jedne strane opušta, a kada ste relaksiraniji osjećate se bolje. To, kako su kazali instruktori na seminaru, ide jedno sa drugim.

Gost iz Kine Žao Liang demonstrirao je svih deset principa Tai Či-ja čiji su poktreti osmišljeni tako da otvore blokade duž određenih meridijana (puteva) u tijelu „kako bi energija mogla slobodno da prolazi kroz različite ključne oblasti“.

- Prvi od deset prinicpa Tai Či – ja je „držite glavu uspravno“, zatim „uvucite grudni koš“, „podignite leđa“, nakon toga „opustite struk, odnosno kukove“ pa „spustite ramena“ i „opustite laktove“, „razlikujte prazno od punog“, „koristite um a ne snagu“, „koordinišite gornji i donji dio tijela“ i „tragajte za spokojstvom u pokretu“. Prvih pet principa govori o svakom dijelu tijela kako da ih pokrenemo, a ostalih pet govori o umu, vezi između uma i radnje i kako da pokrenete čitavo tijelo integrisano u cjelinu – pojasnio je majstor Žao Liang.

Društvo malo ali odabrano

Svi oni koji su zainteresovani da nauče nešto više o Tai Či vještini mogu posjetiti blog stranicu Džona Rodžersa http://crnagorataiji.wordpress.com i priključiti se programu vježbi. Rodžers kaže da u Podgorici trenutno ima svega desetak entuzijasta koji se bave Tai Či – jem, ali očekuje da će ih biti više.

- Prostorije su nam u Ulici V proleterske brigade na Draču kod Joga studija. Tamo je veoma prijatan ambijent. Vježbamo tri puta sedmično. Iako nas nema puno, od početka bavljenja Tai Či –jem kontaktiralo me je oko 150 ljudi, koji su bili zainteresovani da vide o čemu se radi. S obzirom na veličinu Podgorice to je sasvim zadovoljavajući broj – istakao je Rodžers za Pobjedu.

Izvor: pobjeda.me