Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski ljekari u Baru


Sedmočlana delegacija ljekara iz oblasti tradicionalne kineske medicine Obrazovne bolnice Univerziteta Čengdo, glavnog grada provincije Sičuam boravila je u radnoj posjeti JZU Opšta Bolnica u Baru (OBB). Ovu posjetu realizovala je Ambasada NR Kine u Podgorici na inicijativu Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gor

Sedmočlana delegacija ljekara iz oblasti tradicionalne kineske medicine Obrazovne bolnice Univerziteta Čengdo, glavnog grada provincije Sičuam boravila je u radnoj posjeti JZU Opšta Bolnica u Baru (OBB). Ovu posjetu realizovala je Ambasada NR Kine u Podgorici na inicijativu Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore i Opštine Bar, a domaćini kineskoj delegacije bili su predsjednik Odbora direktora OBB Vido Dabanović i direktorica Branka Milović sa menadžmentom.

„Dvije strane će uz pomoć Društva sprovesti međunarodmnu proceduru potpisivanja ugovora o saradnji i razmjeni. Društvo će sa mendžmentom bolnice pripremiti pismo o namjerama, koje će biti predato menadžentu kineske bolnice trećeg juna tokom posjete Društva NR Kini, a u kojem će biti precizirane oblasti saradnje shodno crnogorskom Zakonu o zdravstvu. Planiran je zajednički projekat izgradnje i uspostavljanja Novog urgentnog bloka sa savremenim dijagnostičkim centrom, u okviru kojeg će biti instaliran Kineski centar za tradicionalnu kinesku medicinu“, saopštio je predsjednik Društva mr Samir Hadžić.

Prema istim navodima, kineski gosti su iskazali izuzetno interesovanje sa intencijom da ovaj Centar bude regionalno pozicioniran, te da bude i edukativni centar koji bi u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore mogao u Baru da uspostavi i medicinsku obrazovnu specijalizovanu instituciju za primjenu zapadne i tradicionalne kineske medicine. Pored ovog projekta, razmišlja se o proširenju smještajnih kapaciteta barske bolnice, koja bi bila tržišno orijenitisana u vezi sa tradicionalnom kineskom medicinom.

„Posebnu pažnju gostiju izazvali su maslinovo ulje i veliki broj maslinjaka koje su vidjeli. S obzirom da se njihova institucija bavi proizvodnjom ljekovitog bilja i melema, poznata im je činjenica da se miješanjem biljaka sa alkoholom djelimično gubi spektar ljekovitosti, a da se u maslinovom ulju ostvaruje učinak od 100%. Oni vide ogromni potencijal u tome, kao i u patentiranju novih ljekova u kojem će osnovna vezivna komponenta biti maslinovo ulje“, dodao je Hadžić.

Kao jedna od četiri univerzitetske bolnice u NR Kini koja se bavi edukacijom „tradicionalne kineske medicine“ (TCM), Obrazovna bolnica Univerziteta Čengdo ima standard A klase, treći nivo, najveći rang bolnice za TCM, i autorizovana je od strane Nacionalnog demonstraciong centra za TCM. Čitav centar površine 20 hektara ima 2.000 kreveta, 35 kliničkih odjeljenja, 9 laboratorija i 8 TCM specijalizovanih odjeljenja. Ima 1.181 zaposlenih, od kojijh su 288 doktori sa visokim kvalifikacijama, a opremljena je najmodernijom medicinskom opremom.

Izvor: jedro.me