Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski jezik na dobrom glasu u Srbiji

Kineski jezik na dobrom glasu u Srbiji


U Srbiji se preko pilot-projekta već četiri godine u osnovnim i srednjim školama uči kineski jezik. Nastavu pohađa oko dve i po hiljade učenika manje nego na početku projekta. Kako bi se interesovanje mladih i program očuvali, potreban je novac. U klupama zajedno i učenici i učiteljica. Kaže da joj je tu i m

U Srbiji se preko pilot-projekta već četiri godine u osnovnim i srednjim školama uči kineski jezik. Nastavu pohađa oko dve i po hiljade učenika manje nego na početku projekta. Kako bi se interesovanje mladih i program očuvali, potreban je novac. U klupama zajedno i učenici i učiteljica. Kaže da joj je tu i mesto, jer se u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Beogradu kineski uči od trećeg razreda, kao izborni predmet. Učenici u ovoj školi kažu da su se odlučili da uče kineski jer je zanimljiv, lako se izgovara, ali i zato što veruju da će im koristiti.

Učiteljica Radica Ristić priča kako je tek na časovima shvatila da kineski nije težak jezik i dodaje kako je, na primer, njoj kineski lakši od francuskog jezika.

Kako su samo dobri đaci na časovima potvrđuje i profesorka kineskog Jelena Despotović.

"Najlepše mi je sa decom. Sve ih zanima i mnogo je lakše sa njima, mnogo su zainteresovani i brzo pamte i nauče da izgovaraju sve reči", kaže Jelena Despotović.

Direktor Škole "Vuk Karadžić" Zlatko Grušanović napominje da Srbija od Kine ima šta da nauči.

"Ako vidimo da zadnjih godina Kinezi na tim PISA testovima postižu mnogo veće rezultete nego mi, hajde malo da učimo od njih i od njihovog obrazovnog sistema", napominje Grušanović.

Nastavu kineskog u Srbiji drži sedamnaest nastavnika koji su došli iz Kine. Program se realizuje na osnovu prosvetne saradnje naše dve zemlje. Finansira ga kineska vlada, a trebalo je napraviti zajednički tim profesora.

"Zbog prevashodno finansijskih razloga, naše Ministarstvo nije u mogućnosti da finansira jedan takav projekat i da zaposli 15 do 20 naših nastavnika, tako da se taj program odvija malo pod otežanim uslovima, iz prostog razloga što edukaciju naše dece još uvek obavljaju kineski lektori i kineski nastavnici", ukazuje profesor Radosav Pušić, direktor Instituta "Konfucije".

Inače, kineski se uči i u beogradskim obdaništima i gimnazijama od nacionalnog značaja, i u Institutu "Konfucije". Prvu godinu sinologije na Filološkom fakultetu upiše do 35 studenata, tako da ih je, sa postdiplomcima trenutno oko 350.

Izvor: rts.rs