Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski investitori se interesuju za PKB

Kineski investitori se interesuju za PKB


Zainteresovanih za privatizaciju Poljoprivredne korporacije „Beograd" ima, a grad će insistirati da se i po okončanju svojinske transformacije u PKB-u zadrži primarna delatnost. To su juče poručili Snežana Bogosavljević-Bošković, ministarka poljoprivrede i Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada. On

Zainteresovanih za privatizaciju Poljoprivredne korporacije „Beograd" ima, a grad će insistirati da se i po okončanju svojinske transformacije u PKB-u zadrži primarna delatnost. To su juče poručili Snežana Bogosavljević-Bošković, ministarka poljoprivrede i Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada. Oni su zajedno sa predstavnicima Kineske razvojne banke obišli ovu kompaniju u Padinskoj Skeli.

Izražavajući žaljenje zbog toga što PKB mora da se privatizuje, resorna ministarka istakla je da je reč o „velelepnoj kompaniji".

– Moramo da tražimo strateškog partnera. Kineska delegacija je, prema mojoj proceni, zadivljena onim što je videla. Verujem da će nam pomoći da rešimo problem PKB-a, ali i drugih naših nekada dobrih poljoprivrednih kombinata koji moraju da budu oživljeni i da nastave da rade – naglasila je Bogosavljević-Bošković, ne navodeći ko je sve zainteresovan za privatizaciju.

Kineska razvojna banka, dodala je ona, sarađuje sa mnogim kineskim investitorima koji će „sigurno biti zainteresovani za konkretizaciju saradnje".

Grad Beograd, kao većinski vlasnik PKB-a, traži najpovoljnijeg partnera za ovu korporaciju kako bi se obezbedile nove investicije i rast proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda, istakao je Nikola Nikodijević.

– Čeka se odluka Agencije za privatizaciju, koja treba da predloži najprihvatljiviji model vlasništva nad PKB-om. Bez obzira na oblik privatizacije za koji se opredeli, grad će insistirati da se zadrži primarna delatnost PKB-a, i svako ko namerava da ulaže u nju imaće prednost – rekao je Nikodijević i dodao da je stabilnost snabdevanja Beograda hranom jedan od prioriteta gradske vlasti.

Generalni direktor PKB-a Dragiša Petrović je rekao da je kineskoj delegaciji predstavljeno šta ova korporacija radi i koji su joj potencijali.

– Budući da PKB ima zaokružen tehnološki proces proizvodnje mleka i ratarske proizvodnje, normalno je da ima i dosta zainteresovanih potencijalnih partnera za privatizaciju, strateško partnerstvo ili kupovinu kapitala – zaključio je Petrović.

Izvor: serbian.cri.cn