Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski filmovi pred srpskom publikom

Kineski filmovi pred srpskom publikom


Festival novog kineskog filma svečano je otvoren u dvorani Kulturnog centra Srbije 26. juna projekcijom filma "Majka" reditelja Ning Caija, a dan kasnije u Novom Sadu filmom „Pun krug", reditelja Džang Janga. Zamenik direktora Kineskog biroa za film i predsednik kineske filmske delegacije Džang Hongsen je u izj

Festival novog kineskog filma svečano je otvoren u dvorani Kulturnog centra Srbije 26. juna projekcijom filma "Majka" reditelja Ning Caija, a dan kasnije u Novom Sadu filmom „Pun krug", reditelja Džang Janga.

Zamenik direktora Kineskog biroa za film i predsednik kineske filmske delegacije Džang Hongsen je u izjavi za Kineski radio Internacional rekao da će srpski gledaoci na festivalu imati priliku da bolje upoznaju lepotu kineskih filmova, život i osećanja kineskog naroda, kao i promene koje su se događale u Kini.

- Nama je veoma drago što smo u poseti Srbiji. Nadam se da će srpska publika moći da se bolje upozna s Kinom i kineskim narodom. Takođe se nadam da će festival moći da unapredi saradnju između dve zemlje u oblasti filma. Očekujem da će buduća saradnja postići bogate rezultate – istakao je Džang Hongsen.

Dirljiva ljudska priča

Radnja film „Majka", koji je otvorio festival, događa se 50-ih godina prošlog veka, kada je na stepe kineske pokrajine Unutrašnje Mongolije došlo više od 3000 siročadi iz Šangaja. Meštanske su usvojile decu, i othranile ih. Iako su, kada su odrasli, našli svoje prave roditelje, usvojenici su odlučili da ostanu sa svojim majkama iz stepi. Reditelj Ning Cai je rođen u Unutrašnjoj Mongoliji. Na Šangajskom univerzitetu dramskih umetnosti 1986.godine završio je studije i postao glumac. Godine 1998. je u Pekinškom filmskom univerzitetu učio režiju. On je dobio mnogo nagrada i kao glumac i kao reditelj.

Spoj tradicionalnog i modernog

Na Festivalu novog kineskog filma našlo se šest ostvarenja kineskih reditelja – šesta igranih i jedan animirani film, nastalih u periodu od 2010-2012. godine. Projekcije će se do 1. Jula svakodnevno održavati u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Leskovcu.

Većina filmova iz programske selekcije krunisani su nagradama, a svaki od njih prikazuje procvat Narodne Republike Kine kako na audiovizuelnom, tako i na ekonomskom i socijalnom planu, ukazujući na neraskidivi odnos tradicionalne i savremene kulture.

Samo krunisani filmovi

Svi filmovi koji se prikazuju tokom festivala su veoma gledani u Kini, a dobili su i mnoge nagrade. ''Nakon udara'' je kineski blokbaster, koji je stvorio prihod od prodaje karata od 600 miliona juana, odnosno oko 75 miliona evra. Radnja filma je smeštena u grad Tangšan 1976. godine, u vreme kada je grad pogodio razoran zemljotres i kada je za samo nekoliko sekundi grad gotovo uništen. Filmska priča prati majku, koja je prisiljena da donese strašnu odluku, da odluči koga će od dvoje svoje dece da spase. Ta odluka menja sudbinu cele porodice. Reditelj Feng je koristio 3D tehniku u snimanju filma, a filmski kritičari i publika visoko su ocenili ovaj film zbog fantastičnog sadržaja. Film ''Da, hoću'', govori o sadašnjim kineskim mladima i njihovom ljubavnom životu, a urađen je na osnovu najprodavanijeg istoimenog romana. Veoma popularan u Kini je i animirani film ''Kralj majmuna, zbrka na nebesima'',koji je snimljen na osnovu originala iz 1961.godine, koji je unapređen korišćenjem 3D tehnike. Po rečima reditelja, ovaj film je lepa uspomena na detinjstvo mnogih odraslih Kineza, a publici pruža veliki vizualni doživljaj.

Ostali filmovi kao ''Pun krug'', '' Veliki mađioničar'' i ''Milju iznad'' su takođe sjajni filmovi, koji su višestruko nagrađivani.

Izvor:serbian.cri.cn