Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski "Dongfang" zainteresiran za projekt izgradnje ET Gacko 2


Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić čestitao je predstavnicima komanija EFT grup i „Dongfang“ na uspješno realiziranom projektu izgradnje Termoelektrane (TE) Stanar

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić čestitao je predstavnicima komanija EFT grup i „Dongfang“ na uspješno realiziranom projektu izgradnje Termoelektrane (TE) Stanari, kao prvom zajedničkom projektu. Radi se, dodao je, o projektu koji ima veliki značaj za RS i koji će u ovoj godini uticati na rast industrijskog obima proizvodnje, saopćeno je iz resornog entitetskog ministarstva.

TE Gacko 2Đokić je napomenuo da je Vlada RS-a, u okviru svojih mogućnosti, dala maksimalnu podršku i pomoć da se projekat realizuje u najkraćem roku.

Istakao je i da su projektom izgradnje TE Stanari kompanije „Dongfang Electric Corporation“ i EFT Grupa pokazale da se projekat može uspješno realizirati na zadovoljstvo svih strana i to u rokovima koji su kraći od predviđenih, čime su dodatno potvrdili svoje dobre namjere i ozbiljnost.

Također je podsjetio da su kineska kompanija „Dongfang Electric Corporation“ i Vlada RS-a ranije potpisale Memorandum o saradnji vezano za stvaranje preduslova za realizaciju projekta izgradnje TE Gacko 2.

Predsjednik „Dongfanga“ Si Zefu je istakao da je ova kineska kompanija, nakon što je potpisala Memorandum o saradnji, zainteresirana da nastavi saradnju s RS-om kako bi se realizirao projekat izgradnje Termoelektrane Gacko 2 te istovremeno izrazio spremnost za realizaciju drugih termoenergetskih, hidroenergetskih i projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Zefu je rekao da je Kina spremna da pomogne ekonomski razvoj zemalja u Evropi, a izgradnja energetskih projekata najbolji način da se to postigne. Dodao je, kako je saopćeno, da se radi o državnoj kompaniji i najvećem proizvođaču energetske opreme u svijetu.

Predsjednik Upravnog odbora EFT Grupe Vuk Hamović upoznao je ministra Đokića da će do kraja juna mjeseca biti završena faza primopredaje objekta TE Stanari, nakon čega će termoelektrana biti na mreži u punom kapacitetu.

Izvor: akta.ba