Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski ambasador posjetio B.Polje

Kineski ambasador posjetio B.Polje


U posjeti Bijelom Polju boravili su ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Cui Dživei sa saradnicima i predstavnici najmnogoljudnije i najbogatije kineske provincije Guangdong i grada Šaoguana.

U posjeti Bijelom Polju boravili su ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Cui Dživei sa saradnicima i predstavnici najmnogoljudnije i najbogatije kineske provincije Guangdong i grada Šaoguana.

Tokom posjete, predsjednik Opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić i direktor Biroa za međunarodne poslove, grada Šaoguana Lin Lan potpisali su sporazum o saradnji Bijelog Polja i Šaoguana - centra sjevernog regiona provincije Guangdonga. Sporazum je rezultat dogovora i preporuka Vlada obje zemlje o potrebnoj saradnji sjevera Crne Gore i neke od provincija NR Kine. Današnji dogovor o saradnji uklapa se u dobre prijateljske odnose između dvije države koje i na ekonomskom planu bilježe značajnu saradnju, kao što je predstojeća izgradnja auto-puta, kazao je predsjednik opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić.

„Potpisani sporazum će unaprijediti te odnose u diplomatskom i bilateralnom smislu, očekujemo da će pažljivo odabrani partneri iz NR Kine kroz poslovne angažmane donijeti mnoge ekonomske benefite ovoj sredini i sjeveru države. Pored ekonomske saradnje sporazum podrazumijeva i tješnje veze i u oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva i sporta koje ni u kom slučaju neće biti protokolarne već suštinske “, saopštio je Žurić.

Kineska delegacija danas je imala sastanak i sa desetak privrednika iz Bijelog Polja na kojem je dogovoren način kako će se u narednim danima ostvariti saradnja između zainteresovanih strana iz Kine i domaćih privrednika.

Šaoguan i Bijelo Polje imaju slične prirodne i industrijske potencijale koji, nažalost, nijesu na istim razvojnim nivoima, konstatovao je Žurić i istakao interesovanje Kineza za proizvodnju zdrave hrane, preradu drveta, proizvodnju vode, te njenih potencijala u energetskom smislu.

Ambasador Kine u Crnoj Gori Cui Dživei složio se sa predsjednikom Opštine da su potencijali za saradnju sjevera države i kineske provincije veliki.

„Izgradnja auto-puta samo je početak saradnje dvije države. S obzirom na to da je Guandong poznata po razvijenoj željezničkoj infrastukturi, a da sa druge strane saobraćajna mreža na sjeveru Crne Gore nije najbolje riješena, otvara se mogućnost za nastavak saradnje kroz eventualnu izgradnju željeznice koja bi povezivala Pljevlja i Kosovo“, istakao je Cui Dživei.

Kineski ambasador je iskazao interesovanje za proizvodnju gasa i nafte kod Bara kao i za eksploataciju uglja, kojoj ide na ruku, pored značajnih količina koje posjeduje sjever, i činjenica da Crna Gora ima 270 sunčanih dana u godini. Postoji i velika šansa za turističku saradnju na način što bi iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu turisti organizovano dolazili u Crnu Goru, saopšteno je tokom današnjeg sastanka u Bijelom Polju.

Izvor: rtcg.me