Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineske kompanije zainteresovane za ulaganja u Beogradu

Kineske kompanije zainteresovane za ulaganja u Beogradu


Gradonačelnici Beograda i Pekinga Siniša Mali i Vang Anšun razgovarali su o jačanju saradnje dva grada kroz ekonomske, kulturne i turističke aspekte

Gradonačelnici Beograda i Pekinga Siniša Mali i Vang Anšun razgovarali su o jačanju saradnje dva grada kroz ekonomske, kulturne i turističke aspekte, a konstatovano je i da su kineske kompanije zainteresovane za ulaganja u srpskoj prestonici i u velike infrastrukturne projekte.

Prvog dana posete Kini, gde se sastao sa Anšunom, Mali je istakao da postoji veliki potencijal za saradnju koji je još uvek neiskorišćen i podsetio na projekte poput završetka obilaznice, izgradnje novog drumsko-železničkog mosta na Dunavu, brze pruge Beograd- Budimpešta, nove luke "Beograd", za koje su kineske kompanije pokazale interesovanje, a koji čekaju realizaciju. Kako je saopštila Gradska uprava, bilo je reči o dva tunela koja su veoma značajna za Beograd, a to su tunel kroz Topčider koji treba da poveže Most na Adi i Autokomandu i tunel koji treba da poveže Novi Beograd i Bulevar despota Stefana.

Siniša Mali u poseti PekinguMali je posetio i Privrednu komoru Pekinga, a pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević je pekinškim kompanijama, koje se bave infrastrukturom, predstavio projekte srpske prestonice.

Najveće interesovanje su, prema rečima Malog, pokazali za velike infrastrukturne projekte i predložili različite modele saradnje i finansiranja, a interesovali su se i za privatizaciju PKB-a.

"Sa predstavnicima ovih kompanija razgovarali smo o mogućnostima ulaganja u novu autobusku stanicu i železničku stanicu Prokop, a pokazali su veliko interesovanje i za izgradnju metroa i projekat za prečišćavanje otpadnih voda", naveo je Mali.

Dodao je da postoje razni modaliteti za učešće kineskih kompanija, od javno-privatnog partnerstva, do klasičnog finansiranja.

"Važno je da ih privučemo. Oni su došli do tog nivoa da su lideri u velikom broju privrednih grana", objasnio je Mali i dodao da Beogradu treba njihovo znanje i tehnologija zbog čega smatra da će poseta Pekingu i jačanje saradnje dva grada dodatno ojačati poziciju Beograda kao glavnog saveznika Kine u ovom delu Evrope.

Mali je rekao i da dobre političke odnose Srbije i Kine treba da prati i bolja ekonomska saradnja dve prestonice.

"Još 1980. godine smo sa Pekingom potpisali Sporazum o saradnji dva grada i mislim da smo predugo čekali da neke ideje sprovedemo u konkretne aktivnosti. Sada imamo konkretne projekte koji čekaju na realizaciju", rekao je Mali.

Govoreći o turizmu, Mali je rekao da je to privredna grana koju tek treba razvijati, kao i da kulturna razmena dva naroda može biti na višem nivou izgradnjom Kineskog kulturnog centra, o čemu se sa kineskim ambasadorom u Beogradu već razgovara.

Gradonačelnik Vang je izrazio zadovoljstvo posetom delegacije Beograda i naglasio da ona treba da predstavlja jačanje saradnje dva bratska grada i dobar osnov za njeno unapređenje.

"Razmena iskustva treba da nam postane redovna obaveza, a moj zadatak je da podržim kompanije koje su spremne da ulažu u Beograd", rekao je Vang.

Kina ne želi zidove na putu svog rasta. Otuda je pokrenula inicijativu novi put svile čiji je cilj da poveže ovaj deo sveta sa regionom evrope. Između kopnenog i plovnog puta centralno mesto ima srpska prestonica.

Znatan deo kineske robe stiže u grčku luku Pirej i odatle ka centralnoj i Istocnoj Evropi. Otuda značaj modernizovanja pruge Beograd - Budimpešta. Zato je Beograd tamošnjim privrednicima predstavio svoje projekte.

"Mi smo zainteresovani za metro, želeo bih da znam više o tome. Koji je način finansiranja, da li je reč o vašem novcu ili kreditima", rekao je Džou Janlei iz korporacije "China railway".

Mali kaže da možemo da gradimo ili kineskim novcem ili zajmom koji ćemo da uzmemo.

Kina i dalje pretežno naš region vidi kao mesto za plasman robe pre nego kao mesto za ulaganje. Ipak, ima spremnih 10 milijardi za ulaganje u region Centralne i Istočne Evrope.

"Beograd je idelano lociran između Azije i Evrope. Ohrabrićemo kompanije da investiraju. Nisam znao da imate toliko projekata", rekao je Jan Ligang iz Trgovinske komisije Pekinga.

Tema je bila i turizam. Prošle godine 600 miliona Kineza putovalo je u inostranstvo. Veći deo građana prestonice. Gradonacelnik Pekinga veruje da bi Beograd za njih bila dobra destinacija.

Izvor: rts.rs