Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineske kompanije najveći izvoznici u Srbiji

Na prve dve pozicije najvećih izvoznika u Srbiji su kineske kompanije Ziđin i Hbis grupa
Kineske kompanije najveći izvoznici u Srbiji
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.
Kategorija: Vesti
kineski radnici

Na listi 15 najvećih izvoznika iz Srbije na prve dve pozicije su kineske kompanije - Ziđin koji je većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i Hbis grupa, vlasnik smederevske železare. Vrednost izvoza Ziđin u prvom polugodištu ove godine bila je 356,7 miliona evra, a Hbis grupe 269,6 miliona evra.

Ziđin u Srbiji posluje od kraja 2018. godine i ne začudjuje što je u kratkom roku postao najveći izvoznik jer je ta kompanija, kao i Hbis grupa, lider u oblasti u kojoj posluje ne samo u Kini, već i globalno. Obe ove kompanije imaju istaknuto mesto u Inicijativi Pojas i put, koju je proklamovao kineski predsednik Si Djin Ping - jedna u proizvodnji čelika, a druga u rudarskom sektoru.

"Mi verujemo da će one biti u samo vrhu, odnosno da će zauzimati visoko mesto kao izvoznici iz Srbije. Biće medju prvih pet ili deset. To je nezahvalno prognozirati, jer cene čelika i bakra osciliraju na svetskom tržištu", rekla je Milanka Stojaković, rukovodilac Centra za Aziju, Rusku Federaciju i ZND u Privrednoj komori Srbije.

Stojaković je rekla da za privredu Srbije dolazak Zidjina i Hbis grupe znači mnogo, jer obe kompanije posluju stabilno, zapošljavaju veliki broj radnika, obe po 5.000 radnika, rade na modernizaciji proizvodnje što doprinosi boljoj zaštiti životne sredine. Investicija Ziđin u Srbiji je 700 miliona dolara, a Hbis grupe oko 300 miliona dolara.

U Srbiji posluje više kineskih kompanija medju kojima su CRBC, koja je posle izgradnja mosta Zemun-Borča angažovana na drugim projektima u Srbiji i regionu, zatim CMEC koji radi Blok 3 termoelektrane u Kostolcu, Čajna komunikejšn konstralšn korporejšn koja takodje radi na više projekata.

Od nedavno posluju i kineske kompanije iz automobliske industrije kao što su Jang feng u Kragujevcu i Singju automotiv u Nišu.

"Mnoge kompanije koje su u Srbiji privlačiće kooperante. Tu vidimo prilike za kineske investicije, a nadamo se da će biti investicije u agrosektor, u IT ili u farmaciju, što je aktuelno zbog pandemije kovida", naglasila je Stojaković.

Uskoro će početi da radi i kineska Mint grupa u Loznici i Linglong u Zrenjaninu, što je jedna od najvećih stranih investiciija u Srbiji.

Izvor: serbian.cri.cn