Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineske investicije sve bliže

Kineske investicije sve bliže


Bosna i Hercegovina na ovogodišnjem forumu "16+1" o razvojnoj saradnji između 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine kao projekte promovisala je elektroenergetske objekte u Tuzli, Banovićima, Gacku i Zenici te autoput Banjaluka - Mliništa.

NINGBO - Bosna i Hercegovina na ovogodišnjem forumu "16+1" o razvojnoj saradnji između 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine kao projekte promovisala je elektroenergetske objekte u Tuzli, Banovićima, Gacku i Zenici te autoput Banjaluka - Mliništa.

 

BIH promocija projekata

 

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, koji predvodi delegaciju BiH u jugoistočnom kineskom gradu Ningbou, rekao je da su promovisani projekti koji su u poodmakloj fazi i za koje su kineski kreditori ponudili najbolje uslove.

"Svaki od naših prijedloga je prihvaćen sa odobravanjem, a mi smo istakli da nivo saradnje želimo da podignemo na veći nivo i da do samita premijera koji će se održati u Pekingu imamo dogovoreno nekoliko od ovih projekata. U srijedu i četvrtak sastaćemo se sa njavišim predstavnicima kineskog finansijskog sektora i promovisaćemo im naše projekte i tražiti rješenja za dobijanje garancija. Imamo neka rješenja i nadam se da će biti prihvaćena", rekao je Šarović.

On je najavio da će nivo saradnje kroz forum "16+1" biti podignut na viši nivo na način da će nacionalni koordinator biti jedan od ministara u Savjetu ministara BiH, a ne kao do sada savjetnik u državnim strukturama vlasti.

Pored Šarovića u Kini forumu "16+1" prisustvovao je i Boro Marić, ambasador BiH u Kini, koji je rekao da su predstavnici BiH našli modus kako da se ispune zahtjevi kineske strane, što bi značilo i dobijanje konkretne finansijske podrške.

Danas će pored Šarovića i Marića sastanku sa predstavnicima državnog bankarskog sektora NR Kine prisustvovati i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Nekoliko dana ranije, odnosno prošle sedmice autoput Banjaluka - Mliništa - Split Kinezima su predstavili i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, i Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi RS".

Priča o ovom projektu započeta je 2013. godine, kada je kineska kompanija "Sinohydro" poslala samoinicijativnu ponudu. Procijenjena vrijednost radova na autoputu od Banjaluke do Mliništa je oko 600 miliona evra, s tim da bi RS trebalo da isfinansira oko 15 odsto.

Izvor: nezavisne.com