Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineske firme uložile više od pet milijardi dolara

Kineske firme uložile više od pet milijardi dolara


Protekle tri godine su u saradnji između Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope (ZCIE) ostvareni značajni rezultati

Peking - Protekle tri godine su u saradnji između Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope (ZCIE) ostvareni značajni rezultati. To je jedinstvena ocena koju su gostujući novinari iz ZCIE mogli da čuju od visokog kineskog funkcionera, državnog savetnika Jang Džečija, ambasadorke zadužene za tu saradnju Huo Juđen i drugih zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova u Pekingu.

Na završnom sastanku u Državnoj gostinskoj vili Dijaojutaj u Pekingu, savetnik u Ministarstvu Vang Vengang je sažeo dostignuća. Prvo, na političkom planu, ojačano je uzajamno poverenje. Svake godine su održavani samiti lidera iz okvira "16+1" koji su oformili važnu platformu za zajedničko planiranje saradnje između NR Kine i ZCIE i pojedinačnih bilateralnih odnosa.

Zatim, ustanovljeni su mehanizmi i platforme za umrežavanje. Svih 16 ZCIE su imenovale nacionalne koordinatore radi saradnje sa Sekretarijatom u Pekingu. Organizovani su neka udruženja i forumi, na lokalnom, nivou provincija i lidera država, kao i ministara turizma, obrazovanja i drugih sektora. Osnovano je udruženje za promociju ulaganja.

Tokom 2014. trgovinska razmena između NR Kine 16 ZCIE je iznela 60,2 milijarde dolara. Do sada su kineska preduzeća uložila preko pet milijardi dolara u ZCIE, dok je iz ovih investirano više od 1,1 milijardi dolara u NR Kinu.

"Takođe je ostvaren veliki napredak u saradnji na velikim projektima kao što je savremena pruga između Mađarske i Srbije te južne Evrope, takozvani kopneno-pomorski ekspres", naveo je Vang.

Dalje, unapređeni su kontakti između građana NR Kine i ZCIE. Tome su, između ostalog, poslužili dijalog o obrazovnoj politici između NR Kine i ZCIE i razmena mišljenja između predstavnika strateških instituta.

Po Vangu, saradnja u formatu "16+1" je postala važna platforma za jačanje uzajamnih veza NR Kine i ZCIE. Ta saradnja unapređuje prijateljstvo i razvija odnose između NR Kine i Evrope uopšte. "Zvanični Peking je uvek naglašavao da je jačanje veza između NR Kine i ZCIE važan element saradnje naše zemlje sa drugim delovima Evrope", naveo je Vang.

Vang je istakao da preostaje puno posla, pre svega, da bude osiguran potpun uspeh četvrtog samita državnika kasnije ove godine u Pekingu. "To je važan korak u sprovođenju Beogradskih smernica sa samita u glavnom gradu Srbije u decembru 2014, i Kina će učiniti sve što je u njenoj moći kao domaćin i obaviti ukupne pripreme", poručio je Vang.

Zvaničnik je ukazao kako srednjoročna strategija za saradnju Kine i ZCIE, čije je formulisanje u toku, "treba da obuhvati sva polja i podstakne sveobuhvatan razvoj. Podneli smo predlog i nadamo se da ćemo nastaviti usklađivanje strategije", rekao je Vang.

Vang smatra da treba, takođe, rešavati problem velikog trgovinskog suficita u korist Kine u razmeni sa ZCIE. Pitanja od zajedničkog interesa su i saradnja u poljoprivredi, direktan avio transport, proširenje i osavremenjivanje logističkih centara, izgradnja industrijskih parkova.

"Treba pokrenuti saradnju u energetici, nauci i tehnologiji, obrazovanju, razmeni ljudi, kulturi i infrastrukturi. Unapredimo usklađivanje i planiranje kako bi povezali bilateralne projekte i imali konkretne i brže efekte", poručio je Vang.

Vang je istakao modernizaciju železničke pruge između Mađarske i Srbije kao osnovu za kopneno i morsko povezivanje Kine i Evrope. "U pitanju je prvi transnacionalni projekat u formatu '1+16' pa ima veliki pokazni efekat", istakao je zvaničnik.

Po Vangu, izgledna budućnost za uzajamnu saradnju je i zbog inicijative "Pojas i put" predsednika Kine Si Đinpinga koja će značiti veliko ubrzanje saradnje u "16+1". Takođe će širenje industrijske saradnje u tom formatu predstavljati dodatno jačanje veza između NR Kine i ZCIE, dodao je on.

Državni savetnik Đeći, prethodni ministar spoljnih poslova Kine, istakao je da je ta zemlja jačati uzajamno korisnu saradnju sa ZCIE kako bi bili podstaknuti napredak i razvoj na obema stranama. Ambasadorka Huo je za Danas kazala kako narodi NR Kine i ZCIE treba "na svojoj koži" da osete ispunjenje svega što su lideri dogovorili. "Kada se u budućnosti ljudi budu vozili novim auto-putem ili u vozu brzine od 160 do 200 kilometara na sat, biće srećni i zadovoljni", zaključila je gospođa Huo.

Sećanje na Jugoslaviju

Čen Guokuo, zamenik generalnog direktora Odeljenja za evropska pitanja Ministarstva spoljnih poslova, podsetio je ovog izveštača da je druga najmoćnija privreda na svetu, Kina, na početku reformi 1980-ih proučavala iskustva ondašnje Jugoslavije. "Sećamo se Jugoslavije i po filmovima 'Valter brani Sarajevo' i 'Most' ("Neretva")", kazao je Čen.

Čen je naveo da su od 2000-ih sa Srbijom nastavljeni odnosi prijateljstva i poverenja. Istakao je da su premijeri Li Kećijang i Aleksandar Vučić privrženi osavremenjivanju železničke pruge Beograd-Budimpešta koju treba da rade kineske kompanije. Treba pristupiti realizaciji svega što su premijeri dogovorili tokom susreta 2014. u Pekingu i Beogradu, zaključio je Čen.

Novinari u gostima po drugi put

Drugu godinu zaredom je Sekretarijat za saradnju sa ZCIE organizovao za veliku grupu novinara iz regiona studijsko putovanje po Kini. To je bio deo aktivnosti na primeni Beogradskih smernica. Novinari su uživali desetodnevno gostoprimstvo Ministarstva spoljnih poslova NR Kine, vlada provincija Džeđijan i Henan u istočnom i centralnom delu zemlje, te najvećih gradova Šangaja i Pekinga. Bila je to izuzetna prilika za upoznavanje sa razvijenim, ali i manje bogatim delovima najmnogoljudnije zemlje na svetu, kao i procesom saradnje u "1+16."

Izvor: danas.rs