Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineska vrata šire se i za Bosnu i Hercegovinu

Kineska vrata šire se i za Bosnu i Hercegovinu


AMBASADOR NR KINE U BIH VANG FUGUO Prvi sastanak državnih koordinatora i sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope održava se danas u Pekingu.Tom prilikom, predstavnici kineske centralne vlade, lokalnih vlada i preduzeća te predstavnici 16 zemalja srednje i istočne Evrope, ukl

AMBASADOR NR KINE U BIH VANG FUGUO

Prvi sastanak državnih koordinatora i sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope održava se danas u Pekingu.

Tom prilikom, predstavnici kineske centralne vlade, lokalnih vlada i preduzeća te predstavnici 16 zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući BiH, razmotrit će praktične korake na implementaciji ovog projekta, kaže za naš list kineski ambasador u BiH Vang Fuguo.

- Projekt je inicirao naš premijer Ven Đijabao, koji se u aprilu susreo s liderima 16 zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu. Na tada održanom Ekonomskom i trgovinskom forumu premijer je objavio dvanaest strateških mjera za razvoj saradnje Kine i ovog dijela Evrope - kaže ambasador Fuguo.

Na kojoj materijalnoj osnovi počiva ovaj projekt?

- Predviđeno je da se uspostavi posebna kreditna linija vrijedna deset milijardi američkih dolara (USD). Jedan njen dio ići će na povoljne kredite, s težištem na projekte saradnje u oblastima infrastrukture, visokih i novih tehnologija te tzv. zelene ekonomije.

Cilj je, također, uspostavljanje investicijskog fonda koji bi u prvoj fazi raspolagao sa 500 miliona USD.

Koji su još mogući oblici saradnje?

- Predloženo je i održavanje foruma, u 2013. godini, o kulturnoj saradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope. Namjeravamo osigurati 5.000 stipendija za mlade iz 16 zemalja srednje i istočne Evrope u sljedećih pet godina, proširiti razmjenu studenata, zajednička akademska istraživanja i uputiti 1.000 kineskih studenata i profesora na edukaciju u ove zemlje.

Dio projekta je i uspostavljanje alijanse za turističku promociju između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope. Bit će istražena i mogućnost otvaranja više direktnih linija između Kine i spomenutih zemalja.

Gdje su, u svemu tome, šanse Bosne i Hercegovine?

- Bh. preduzeća imaju veliko interesiranje za kinesko tržište, ali ga nedovoljno poznaju. Istovremeno, poznavanje bh. tržišta u kineskim kompanijama također je ograničeno. Međusobna saradnja, ipak, ima ogroman potencijal.

Nedavno je Vijeće ministara BiH usvojilo odluku kojom je imenovan državni koordinator BiH za ovaj projekt saradnje. Sačinjen je stručni tim od predstavnika Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ambasade BiH u Kini, koji će pomagati rad koordinatora. U toku je i uspostavljanje ekspertnog savjetodavnog tima BiH za gradnju transportne mreže između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope.

Ekonomija najbolje spaja

- Dvanaest mjera koje je premijer Ven Đijabao programirao za saradnju s ovim dijelom Evrope, odredilo je smjer za budući razvoj prijateljskih odnosa i saradnje između Kine i BiH. Uvjeren sam da će se ekonomsko-trgovinski odnosi još uspješnije razvijati i donijeti narodima dvije zemlje suštinski interes.

Izvor: avaz.ba