Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineska umjetnost

Kineska umjetnost


Od 14. travnja utorkom na HRT1 u 23.20, dokumentarna serija ART OF CHINAKineska umjetnost zauzima sve značajnije mjesto na svjetskoj umjetničkoj sceni, no iako oduvijek fascinira ljude, i dalje se na Zapadu o njoj vrlo malo zna. U ovoj seriji, prvoj ikad snimljenoj na ovu temu, Andrew Graham-Dixon otkriva što djela

Od 14. travnja utorkom na HRT1 u 23.20, dokumentarna serija ART OF CHINA
Kineska umjetnost zauzima sve značajnije mjesto na svjetskoj umjetničkoj sceni, no iako oduvijek fascinira ljude, i dalje se na Zapadu o njoj vrlo malo zna. U ovoj seriji, prvoj ikad snimljenoj na ovu temu, Andrew Graham-Dixon otkriva što djela kineskih umjetnika čini tako privlačnima i neponovljivima.

Razgledavajući najveća umjetnička djela stvorena tijekom 3.000 godina u Kini, Graham-Dixon istražuje povijesni kontekst u kojem su nastale slike, skulpture i ostale umjetnine kako bismo ih bolje razumjeli. Na fantastičnom putovanju po Kini on obilazi fascinantna mjesta koja su stoljećima nadahnjivala kineske umjetnike te analizira njihova djela nastala u razdoblju od 1.000. g. pr. Kr. do današnjih dana.

Prva epizoda istražuje netom otkrivena, senzacionalna umjetnička djela nastala u dalekoj prošlosti koja će ovu prostranu i mnogoljudnu zemlju ponukati da preispita vlastitu povijest. Vidjet ćemo fascinantnu zbirku minuciozno izrađenih brončanih maski, gotovo nezemaljskih formi, nastalih prije četiri tisuće godina, te grobnicu carice - ratnice u kojoj nalazimo začetke kaligrafije.

Nastojeći uvijek smjestiti umjetnost u njezin povijesni kontekst, posjećujemo grobnicu prvog kineskog cara te se susrećemo licem u lice s vojskom od terakote. Naše putovanje završava na zapadu Kine gdje otkrivamo tragove utjecaja budizma preuzetog iz Indije u obliku čudesnih umjetničkih djela, slika i skulptura, pronađenih u špiljama u Dunhuangu.


Izvor: hrtprikazuje.hrt.hr