Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineska roba preko grčkih luka do zapadne Evrope

Kineska roba preko grčkih luka do zapadne Evrope


BUDIMPEŠTA - Pruga Budimpešta-Beograd značajna je i za putnički i teretni saobraćaj, ali sada po brzini može da se takmiči samo sa biciklistima. To je izjavio državni sekretar za spoljne poslove Mađarske Peter Szijjarto. Szijjarto je rekao da postojeća pruga duga 374 kilometra trenutno ne omogućava moderan

BUDIMPEŠTA - Pruga Budimpešta-Beograd značajna je i za putnički i teretni saobraćaj, ali sada po brzini može da se takmiči samo sa biciklistima.

To je izjavio državni sekretar za spoljne poslove Mađarske Peter Szijjarto. Szijjarto je rekao da postojeća pruga duga 374 kilometra trenutno ne omogućava moderan saobraćaj između dve prestonice i potrebno je više od sedam sati za taj put, što se u 21. veku može uporediti samo sa putovanjem biciklima, preneo je danas portal Vojvodina danas (Vajdasag Ma).Kako je naglasio, Mađarska planira investicije u tu prugu, za koju je rekao da će prema planovima pratiti sadašnji pravac, ali da se razmišlja i o tome da se u prugu uključi i Segedin.

Dodao je da će se tokom realizacije te investicije ipak voditi računa da bude izabran najkraći put, jer je pruga značajna kao tranzitni pravac za robu iz istočne Kine, koja iz grčkih luka treba da bude prevezena u Zapadnu Evropu. COSCO spreman je da preda ponudu za preuzimanje većinskog paketa akcija kompanije koja vodi luku Pirej u Grčkoj. Navodi se da bi investicije koje nude Kinezi trebalo da učine Pirej "najvećom lukom na Mediteranu", ali da od posla nema ništa dok privatizaciju ne odobre Grčke i EU vlasti. COSCO Pacific drži 100% pirejskog kontejnerskog terminala, 49% of COSCO-PSA Terminal Private u Singapuru, 20% Suez Canal Container Terminala u Port Saidu u Egiptu, i 20% Luke Antwerpen.

Generalni direktori Mađarske državne železnice (MAV) i Železnica Srbije potpisali su u maju prošle godine izjavu o namerama da će između dve prestonice izgraditi elektrifikovanu prugu sa dva koloseka za maksimalne brzine od 160 kilometara na sat. Time će vreme putovanja između Beograda i Budimpešte biti skraćeno na tri sata.

O saradnji u cilju rekonstrukcije ove pruge sporazum su postigli i visoki predstavnici Kine, Mađarske i Srbije tokom razgovora na samitu zemalja Srednje-istočne Evrope i Kine.

Izvor: seebiz.eu