Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini je u Sarajevu upriličila prijem povodom Kineske nove godine, a koja je u znaku majmuna.
Kineska nova godina u Sarajevu
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini je u Sarajevu upriličila prijem povodom Kineske nove godine, a koja je u znaku majmuna. Upućujući dobrodošlicu gostima iz političkog, kulturnog i javnog života BiH, diplomatskom koru u BiH, ambasadorica Kine u BiH Chen Bo je kazala da je proljetni praznik Kineska nova godina i najvažniji je to praznik kineskog naroda. Iako između Kine i BiH postoji geografska udaljenost, kulturne i tradicijske razlike, ali, kako je ambasadorica Bo rekla, narodi Kine i BiH uživaju u istoj novogodišnjoj atmosferi, imaju iste želje za novu godinu.

Proslava Kineske nove godine u Sarajevu- Mi očekujemo da u će novoj godini društvo biti harmoničnije, zemlja prosperitetnija i porodica sretnija. Zajedničko očekivanje nas zbližava, kako bismo sarađivali ruku pod ruku i zajedno se zalagali za razvoj - naglasila je ambasadorica. Dodala je da je naredna godina početna za trinaesti petogodišnji plan u Kini, a očekuje se da će kineska ekonomija održati snažan rast, te da su zemlje svijeta, uključujući BiH dobrodošle da nastave dijeliti šanse koje pruža razvoj kineske ekonomije.

- BiH sada ubrzava reforme, podnijet će aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju i ući će u novu fazu razvoja. Kineska preduzeća se nadaju da će dobiti nove prilike u razvoju BiH - istakla je ambasadorica Bo.

S obzirom da ova godina dolazi u znaku majmuna, koji simbolizira mudrost i vitalnost, poželjela je da se narodi Kine i BiH s mudrošću suočavaju sa raznim izazovima na putu razvoja, sarađuju rame uz rame, ostvaruju zajedničku pobjedu i unose novu vitalnost u razvoj dvije zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je kao počasni gost prijema uime Predsjedništva BiH i građana BiH čestitao narodu Kine Novu godinu i kazao da su prijateljstvo BiH i nedavna posjeta Kini otvorili samo mala vrata da se vidi sve ono što je kulturna baština Kine, ono što čini veliki narod s izuzetnom tradicijom. Kazao je da ova nova kineska godina ukazuje prelazak na proljeće, ali je to i vrijeme prijateljstva, opraštanja, zbližavanja...

- Danas ljudsku vrstu krasi toliko različitosti koje se ističu na različite načine, pa je vrijeme da gradimo krajnju toleranciju prema tim različitostima kako u BiH tako i diljem svijeta - naglasio je Čović.

Poželio je da godina majmuna bude vrijeme kada će BiH predati zahtjev za članstvo u EU, kada će dobiti poziv da aktivira akcijski plan za NATO savez i „godina u kojoj ćemo stvoriti sve preduvjete da u narednoj godini predamo naš kandidatski zahtjev za EU“.

- Uvjeren sam da uz sve različitosti nema boljeg vremena da iskažemo našu euroatlantsku opredijeljenost, nego upravo danas - istakao je Čović i zaželio da ova godina motivira za još veće prijateljske veze kineskog naroda s narodom u BiH. Zaključio je da između BiH i Narodne Republike Kine nema otvorenih pitanja, „ali ima toliko potrebe da se međusobno upoznajemo pa neka ova nova godina bude poticaj za to prijateljstvo“.

Izvor: bnn.ba