Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineska nagrada našoj profesorki

Kineska nagrada našoj profesorki


Dr Branka Vučetić dobila je od kineske vlade najveće priznanje koje ova zemlja dodeljuje stranim stručnjacima Neki su bili radoznali, neki začuđeni, možda je bilo i sumnjičavih, tek kada je profesorka dr Branka Vučetić, međunarodni stručnjak za telekomunikacione sisteme i mreže, prvi put došla u Kinu pri

Dr Branka Vučetić dobila je od kineske vlade najveće priznanje koje ova zemlja dodeljuje stranim stručnjacima

Neki su bili radoznali, neki začuđeni, možda je bilo i sumnjičavih, tek kada je profesorka dr Branka Vučetić, međunarodni stručnjak za telekomunikacione sisteme i mreže, prvi put došla u Kinu primetila je da je prati prava mala reka ljudi. Pojava stranca u milionskom Šijažuangu nadomak Pekinga bila je prava retkost i atrakcija za lokalno stanovništvo te 1991. godine. Profesorka Vučetić priča da niko nije govorio engleski jezik, a da je predavanje na fakultetu držala uz simultano prevođenje.

– Sada u Pekingu studenti tečno govore engleski jezik, čak imaju pravi američki ili engleski akcenat – kaže Branka Vučetić.

Mnogo toga se promenilo i za našu profesorku od te 1991. godine. Od iznenađenih pogleda na ulici stigla je do najvišeg priznanja koje kineska vlada dodeljuje stranim stručnjacima u svojoj zemlji – Nagrade prijateljstva. Povod je bio 65. godišnjica Narodne Republike Kine, a visoko priznanje krajem septembra je iz ruku potpredsednika kineske vlade Kai Ma, dobilo 100 stručnjaka iz 25 zemalja sveta. Među njima je bila i profesorka Vučetić, koja je od 1985. godine svoju naučnu karijeru gradila u Australiji, ali i na univerzitetima širom sveta. Nagradu uz koju ide i povelja na kojoj piše „za svesrdnu podršku u razvoju Kine i prijateljsku saradnju” profesorka je posvetila svom petomesečnom unuku, kako kaže, sa željom da nastavi tradiciju konstruktivne saradnje i prijateljstva koju ova nagrada simboliše.

Naučni put profesorke Branke Vučetić počeo je u Beogradu, na Elektrotehničkom fakultetu gde je diplomirala, magistrirala i doktorirala. Kako objašnjava, njen naučni i obrazovni rad vezan je za razvoj novih telekomunikacionih sistema i mreža, sa posebnim naglaskom na principe kodovanja i kontrolu kvaliteta prenosa informacija u radio mrežama.

Objavila je četiri knjige i više od 400 stručnih radova, a njena istraživanja, knjige i publikacije citirane su u više od 8.500 radova drugih istraživača.

– Dobijala sam pozive za naučne posete, nastavu i saradnju na naučnim projektima u Kini posle objavljivanja knjiga i članaka u međunarodnim naučnim časopisima. Moja prva knjiga je bila posvećena satelitskim mobilnim telekomunikacijama i dokumentovala je iskustva u istraživanju i implementaciji prvog satelitskog mobilnog telekomunikacionog sistema u Australiji. Ova iskustva su bila značajna za saradnju na projektima sa Institutom za tehnologiju u Harbinu, gradu na severu Kine, koji je specijalizovan za istraživanja u satelitskim i svemirskim telekomunikacijama. U poslednjih pet godina moj fokus u istraživanju je na razvoju radio-telekomunikacionih mreža za implementaciju „pametnih” infrastruktura, kao što su energetske, vodovodne, saobraćajne i zdravstvene mreže i njihovo povezivanje na internet – kaže profesorka Vučetić.

Impresivan je i spisak naučnih ustanova sa kojima je sarađivala kao profesor, gostujući profesor i gostujući istraživač: Sidnejski univerzitet u Sidneju, Kraljevski univerzitet u Londonu, Kineska akademija nauka u Pekingu, Tehnološki institut u Harbinu, Tehnološki institut Fuđijan i kod nas često pominjani šangajski Điao Tong univerzitet. Često pominjani zbog Šangajske liste koju ovaj univerzitet sastavlja, a na kojoj su rangirani najbolji univerziteti sveta. Sa profesorkom Vučetić razgovaramo i o dovođenju „stranog kapitala” u Kinu, ali pod pojmom kapital ne mislimo na onaj novčani, o kojem se kod nas najčešće govori, već na onaj mnogo vredniji – intelektualni.

– Kineska privreda i ekonomija su doživele značajan napredak u poslednjih 20 godina i kineska vlada pripisuje velike zasluge stranim stručnjacima za ova dostignuća. Trenutno, više od 600.000 stranih stručnjaka radi u Kini. Oni dobijaju povoljne uslove za rad i život, i mogućnosti za ostvarivanje naučnih rezultata u praksi. U tom smislu, vlada podržava naučni razvoj, inovacije i preduzetništvo, kroz finansiranje naučnih projekata, stvaranje povoljnih uslova za inkubacione tehnološke parkove i osnivanje novih kompanija – naglašava profesorka Vučetić.

Dovođenje stranih stručnjaka u Kinu dostiglo je te razmere da je profesorka Vučetić sa svojim kolegama sa ETF-a, profesorima Branislavom Selićem i Radenkom Stojakovićem, pravila mini-sastanke u Pekingu, gde su svo troje bili angažovani. Iako putuje s kraja na kraj sveta, profesorka Branka Vučetić kaže da najradije boravi u Srbiji.

Izvor: politika.rs