Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineska nagrada našoj profesorki

Dr Branka Vučetić dobila je od kineske vlade najveće priznanje koje ova zemlja dodeljuje stranim stručnjacima Neki su bili radoznali, neki začuđeni, možda je bilo i sumnjičavih, tek kada je profesorka dr Branka Vučetić, međunarodni stručnjak za telekomunikacione sisteme i mreže, prvi put došla u Kinu pri
Kineska nagrada našoj profesorki
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Dr Branka Vučetić dobila je od kineske vlade najveće priznanje koje ova zemlja dodeljuje stranim stručnjacima

Neki su bili radoznali, neki začuđeni, možda je bilo i sumnjičavih, tek kada je profesorka dr Branka Vučetić, međunarodni stručnjak za telekomunikacione sisteme i mreže, prvi put došla u Kinu primetila je da je prati prava mala reka ljudi. Pojava stranca u milionskom Šijažuangu nadomak Pekinga bila je prava retkost i atrakcija za lokalno stanovništvo te 1991. godine. Profesorka Vučetić priča da niko nije govorio engleski jezik, a da je predavanje na fakultetu držala uz simultano prevođenje.

– Sada u Pekingu studenti tečno govore engleski jezik, čak imaju pravi američki ili engleski akcenat – kaže Branka Vučetić.

Mnogo toga se promenilo i za našu profesorku od te 1991. godine. Od iznenađenih pogleda na ulici stigla je do najvišeg priznanja koje kineska vlada dodeljuje stranim stručnjacima u svojoj zemlji – Nagrade prijateljstva. Povod je bio 65. godišnjica Narodne Republike Kine, a visoko priznanje krajem septembra je iz ruku potpredsednika kineske vlade Kai Ma, dobilo 100 stručnjaka iz 25 zemalja sveta. Među njima je bila i profesorka Vučetić, koja je od 1985. godine svoju naučnu karijeru gradila u Australiji, ali i na univerzitetima širom sveta. Nagradu uz koju ide i povelja na kojoj piše „za svesrdnu podršku u razvoju Kine i prijateljsku saradnju” profesorka je posvetila svom petomesečnom unuku, kako kaže, sa željom da nastavi tradiciju konstruktivne saradnje i prijateljstva koju ova nagrada simboliše.

Naučni put profesorke Branke Vučetić počeo je u Beogradu, na Elektrotehničkom fakultetu gde je diplomirala, magistrirala i doktorirala. Kako objašnjava, njen naučni i obrazovni rad vezan je za razvoj novih telekomunikacionih sistema i mreža, sa posebnim naglaskom na principe kodovanja i kontrolu kvaliteta prenosa informacija u radio mrežama.

Objavila je četiri knjige i više od 400 stručnih radova, a njena istraživanja, knjige i publikacije citirane su u više od 8.500 radova drugih istraživača.

– Dobijala sam pozive za naučne posete, nastavu i saradnju na naučnim projektima u Kini posle objavljivanja knjiga i članaka u međunarodnim naučnim časopisima. Moja prva knjiga je bila posvećena satelitskim mobilnim telekomunikacijama i dokumentovala je iskustva u istraživanju i implementaciji prvog satelitskog mobilnog telekomunikacionog sistema u Australiji. Ova iskustva su bila značajna za saradnju na projektima sa Institutom za tehnologiju u Harbinu, gradu na severu Kine, koji je specijalizovan za istraživanja u satelitskim i svemirskim telekomunikacijama. U poslednjih pet godina moj fokus u istraživanju je na razvoju radio-telekomunikacionih mreža za implementaciju „pametnih” infrastruktura, kao što su energetske, vodovodne, saobraćajne i zdravstvene mreže i njihovo povezivanje na internet – kaže profesorka Vučetić.

Impresivan je i spisak naučnih ustanova sa kojima je sarađivala kao profesor, gostujući profesor i gostujući istraživač: Sidnejski univerzitet u Sidneju, Kraljevski univerzitet u Londonu, Kineska akademija nauka u Pekingu, Tehnološki institut u Harbinu, Tehnološki institut Fuđijan i kod nas često pominjani šangajski Điao Tong univerzitet. Često pominjani zbog Šangajske liste koju ovaj univerzitet sastavlja, a na kojoj su rangirani najbolji univerziteti sveta. Sa profesorkom Vučetić razgovaramo i o dovođenju „stranog kapitala” u Kinu, ali pod pojmom kapital ne mislimo na onaj novčani, o kojem se kod nas najčešće govori, već na onaj mnogo vredniji – intelektualni.

– Kineska privreda i ekonomija su doživele značajan napredak u poslednjih 20 godina i kineska vlada pripisuje velike zasluge stranim stručnjacima za ova dostignuća. Trenutno, više od 600.000 stranih stručnjaka radi u Kini. Oni dobijaju povoljne uslove za rad i život, i mogućnosti za ostvarivanje naučnih rezultata u praksi. U tom smislu, vlada podržava naučni razvoj, inovacije i preduzetništvo, kroz finansiranje naučnih projekata, stvaranje povoljnih uslova za inkubacione tehnološke parkove i osnivanje novih kompanija – naglašava profesorka Vučetić.

Dovođenje stranih stručnjaka u Kinu dostiglo je te razmere da je profesorka Vučetić sa svojim kolegama sa ETF-a, profesorima Branislavom Selićem i Radenkom Stojakovićem, pravila mini-sastanke u Pekingu, gde su svo troje bili angažovani. Iako putuje s kraja na kraj sveta, profesorka Branka Vučetić kaže da najradije boravi u Srbiji.

Izvor: politika.rs