Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineska kompanija CMEC želi u Osijeku graditi termoelektranu

Kineska kompanija CMEC želi u Osijeku graditi termoelektranu


Investicija vrijedna oko 500 milijuna eura Kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) zainteresirana je za gradnju, ali i za financiranje gradnje termoelektrane snage 500 megavata u Osijeku. Riječ je o investiciji vrijednoj približno 500 milijuna eura. Nakon razgovora koje su pred stavnici te

Investicija vrijedna oko 500 milijuna eura

Kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) zainteresirana je za gradnju, ali i za financiranje gradnje termoelektrane snage 500 megavata u Osijeku. Riječ je o investiciji vrijednoj približno 500 milijuna eura.

Nakon razgovora koje su pred stavnici te kineske kompanije obavili na državnoj razini, jučer su sa svojim namjerama upoz nali osječkog gradonačelnika Ivicu Vrkića i njegovog zamjenika Vladimira Hama. Pred stavnici CMEC-a u Osijek su došli u pratnji Feliksa Unkovića, predsjednika Instituta za obno vljive izvore energije i energet sku učinkovitost, koji je i pred stavnik CMEC-a u Hrvatskoj.

- Upoznati smo s namjerama ove kineske kompanije te ostaje da s Vladom dogovori proceduru te se kandidira u natječajnom po stupku - kazao je Vrkić nakon sastanka. Podsjetio je kako je o projektu termoelektrane u više navrata govorio ministar gospo darstva Ivan Vrdoljak i da mu je poznato kako se traže modeli za financiranje njezine gradnje. Vrkić je kazao kako on očekuje da ako se Vlada odluči prihvatiti model financiranja kakav pre dlažu iz CMEC-a, ovaj veliki posao mogao bi biti pokrenut već do kraja godine.

Kineskim investitorima Vrkić je istaknuo prednosti koje Osijek nudi sa svojim položajem, zrač nom i riječnom lukom te in dustrijskom zonom u Nemetinu, ali i postojanje stručnog kadra tekstilne struke.

Alan Cheng, glavni menadžer za razvoj kompanije CMEC, kazao je novinarima nakon sastanka s gradonačelnikom kako je Osijek predivan grad te se nada da će imati priliku raditi i živjeti u Osijeku zahvaljujući projektu termoelektrane.

- Izuzetno smo zainteresirani za ovaj projekt termoelektrane Osijek i iskreno se nadamo da ćemo imati priliku pokazati na tom projektu naše napredne tehnologije i iskustvo u gradnji sličnih objekata. Također se na damo da ćemo biti u prilici po moći investitoru da riješi finan cijska pitanja kreditnom linijom iz Kine, ali i da ćemo surađivati na drugim projektima - kazao je Cheng.

Inače, CMEC je kao izvoditelj radova prisutan u više od 150 zemalja svijeta, te u regiji. U studenome prošle godine u Srbiji je s Elektroprivredom Srbije potpisao ugovor o gradnji bloka termoelektrane Kostolac B i o proširenju ugljenokopa. Vrijednost tog posla je 716 milijuna eura. Cheng je izjavio kako CMEC zanimaju i neke druge potencijalne investicije u Osijeku s kojima su upoznati na sastanku s Vrkićem. "Po povratku u Kinu detaljno ćemo analizirati materijal koji smo dobili u Osijeku, ali i upoznati se s hrvatskim zakonima. Nakon toga donijet ćemo konkretne odluke", kazao je Cheng.

Izvor: croatian.cri.cn