Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineska kompanija CMEC želi u Osijeku graditi termoelektranu

Investicija vrijedna oko 500 milijuna eura Kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) zainteresirana je za gradnju, ali i za financiranje gradnje termoelektrane snage 500 megavata u Osijeku. Riječ je o investiciji vrijednoj približno 500 milijuna eura. Nakon razgovora koje su pred stavnici te
Kineska kompanija CMEC želi u Osijeku graditi termoelektranu
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Investicija vrijedna oko 500 milijuna eura

Kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) zainteresirana je za gradnju, ali i za financiranje gradnje termoelektrane snage 500 megavata u Osijeku. Riječ je o investiciji vrijednoj približno 500 milijuna eura.

Nakon razgovora koje su pred stavnici te kineske kompanije obavili na državnoj razini, jučer su sa svojim namjerama upoz nali osječkog gradonačelnika Ivicu Vrkića i njegovog zamjenika Vladimira Hama. Pred stavnici CMEC-a u Osijek su došli u pratnji Feliksa Unkovića, predsjednika Instituta za obno vljive izvore energije i energet sku učinkovitost, koji je i pred stavnik CMEC-a u Hrvatskoj.

- Upoznati smo s namjerama ove kineske kompanije te ostaje da s Vladom dogovori proceduru te se kandidira u natječajnom po stupku - kazao je Vrkić nakon sastanka. Podsjetio je kako je o projektu termoelektrane u više navrata govorio ministar gospo darstva Ivan Vrdoljak i da mu je poznato kako se traže modeli za financiranje njezine gradnje. Vrkić je kazao kako on očekuje da ako se Vlada odluči prihvatiti model financiranja kakav pre dlažu iz CMEC-a, ovaj veliki posao mogao bi biti pokrenut već do kraja godine.

Kineskim investitorima Vrkić je istaknuo prednosti koje Osijek nudi sa svojim položajem, zrač nom i riječnom lukom te in dustrijskom zonom u Nemetinu, ali i postojanje stručnog kadra tekstilne struke.

Alan Cheng, glavni menadžer za razvoj kompanije CMEC, kazao je novinarima nakon sastanka s gradonačelnikom kako je Osijek predivan grad te se nada da će imati priliku raditi i živjeti u Osijeku zahvaljujući projektu termoelektrane.

- Izuzetno smo zainteresirani za ovaj projekt termoelektrane Osijek i iskreno se nadamo da ćemo imati priliku pokazati na tom projektu naše napredne tehnologije i iskustvo u gradnji sličnih objekata. Također se na damo da ćemo biti u prilici po moći investitoru da riješi finan cijska pitanja kreditnom linijom iz Kine, ali i da ćemo surađivati na drugim projektima - kazao je Cheng.

Inače, CMEC je kao izvoditelj radova prisutan u više od 150 zemalja svijeta, te u regiji. U studenome prošle godine u Srbiji je s Elektroprivredom Srbije potpisao ugovor o gradnji bloka termoelektrane Kostolac B i o proširenju ugljenokopa. Vrijednost tog posla je 716 milijuna eura. Cheng je izjavio kako CMEC zanimaju i neke druge potencijalne investicije u Osijeku s kojima su upoznati na sastanku s Vrkićem. "Po povratku u Kinu detaljno ćemo analizirati materijal koji smo dobili u Osijeku, ali i upoznati se s hrvatskim zakonima. Nakon toga donijet ćemo konkretne odluke", kazao je Cheng.

Izvor: croatian.cri.cn