Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineska kompanija “CAMCE” graditi će fabriku cementa u Novom Gradu


Do Nove godine počinje da se gradi fabrika cementa na području opštine Novi Grad

Ambasador BiH u Kini Borislav Marić izjavio je da bi kineska državna kompanija “CAMCE” do Nove godine trebalo da počne da gradi fabriku cementa na području opštine Novi Grad u kojoj će biti zaposleno oko 200 radnika. Marić ističe da je riječ o investiciji vrijednoj oko 80 miliona eura.

Do Nove godine počinje da se gradi fabrika cementa na području opštine Novi Grad“Nedavno sam se sastao sa upravom tog kineskog preduzeća. Oni će fabriku cementa graditi sopstvenim sredstvima u saradnji sa domaćom `Fortis grupom` i biće većinski vlasnici”, rekao je Marić.

On kaže da je “CAMCE” veliko i ozbiljno preduzeće koje se bavi i izgradnjom vodovoda, te industrijskih objekata u oblasti petrohemije u Pakistanu, Južnoj Americi, Kanadi i drugim zemljama.

Govoreći o izgradnji prve faze auto-puta Glamočani-Mliništa, u dužini od 61 kilometra, Marić je izrazio nadu da će sve procedure u vezi sa tim poslom, vrijednim oko 660 miliona evra, biti završene do kraja godine.

“Sve strukture od entiteta do nivoa BiH morale bi da pojačaju aktivnosti u tom smislu. Niko ne smije da koči ovaj posao jer su kineski inženjeri već boravili u Srpskoj i snimili situaciju. Slično treba postupiti i u slučaju izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor, sa intencijom da se isti produži do Novog Grada sa krakom prema Kozarskoj Dubici i Hrvatskoj”, poručio je Marić.

On je rekao da bi Srpska trebalo da mnogo aktivnije razgovara sa kineskim kompanijama o komercijalizaciji Aerodroma Banjaluka i kasnijem privlačenju niskobudžetnih avio-kompanija.

“To je posebno značajno, jer je Kina i sa BiH potpisala sporazum da u narednom periodu poboljša ekonomije 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Za to imaju fond od 10 milijardi evra, a sredstva za svaki dobar projekat odobravala bi najveća kineska državna investiciona banka Eksim”, rekao je Marić.

On je naglasio da je pri kraju priprema za potpisivanje sporazuma BiH i Kine o turističkoj saradnji.

“To bi moglo rezultovati velikim grupnim posjetama kineskih turista koji su poznati po tome što troše veliki novac u inostranstvu. Posebno su zainteresovani za sve što je u vezi sa antifašističkom prošlošću Republike Srpske i BiH, Velimirom Batom Živojinovićem i snimanjem kultnog filma `Valter brani Sarajevo`”, rekao je Marić.

On je naveo da sa funkcije odlazi 1. septembra, kao i da na njegovo mjesto dolazi Anton Ril.

Marić je izrazio zahvalnost što je imao šansu da u dva mandata bude amabasador BiH u Kini, unapređuje ekonomske i druge odnose dvije zemlje i sretne tri kineska predsjednika.

 


Izvor: m-kvadrat.ba