Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineska književnost u sklopu manifestacije “Proljeće u gradu”


Promocijom romana kineskog književnika S. Hsiunga

Promocijom romana kineskog književnika S. Hsiunga u prijevodu Žarka Milenića nastavljene su aktivnosti u sklopu manifestacije Proljeće u gradu.

Roman Nebeski most je prema riječima Žarka Milenića remek djelo moderne književnosti. Roman je istorijski i radnja se događa prije 100 godina u Kini u prvim trenucima nakon dugogodišnje vladavine različitih careva i dolaska utjecaja zapada u Kini, što rezultira različitim sukobima u ovoj zemlji.

“Roman je pisan vrlo duhovito. Uživao sam prevodeći ga. Roman govori o tom trenutku u Kini, podsjeća na taj težak period i pokušaj reforme u Kini, demokratiji koja tada nije uspjela ali je kasnije došlo do promjene. Znamo da je danas Kina nešto sasvim drugo nego je bila u tom periodu”, kazao je Žarko Milenić, predsjednik Književnog kluba Brčko distrikta BiH.

Prijevod romana Nebeski most je važan doprinos u ediciji Novi prijevodi na kojem Književni klub Brčko distrikta već izvjesno vrijeme radi.

“Ovo je samo jedna knjiga u nizu koja je važan korak u radu Književnog kluba Brčko distrikta. Djelo je donedavno čak bilo opskurno i u samoj Kini pošto je pisano na engleskom jeziku pa je itekako interesantno da smo mi svega četiri godine nakon što su sami Kinezi došli do nekih podataka i romana, u stanju na našem jeziku biti u toku savremene književne misli koja se vodi između zapada i Kine”, kazao je Ernad Osmić, Književni klub Brčko distrikta BiH.

Nakon ovog djela na redu je promocija knjige Ajnuše Horozović iz Sarajeva.

Izvor: brdsko.tv