Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina zove mlade iz RS uz besplatan boravak


Putovanje u Kinu na nekoliko mjeseci i to potpuno besplatno

Putovanje u Kinu na nekoliko mjeseci i to potpuno besplatno, šansa je koja se pruža i mladima iz RS, zahvaljujući programu kulturne razmjene sa najmnogoljudnijom zemljom svijeta, koju sprovodi Centar za afirmaciju i razvoj iz Banjaluke.

Posjeta milionskim gradovima, upoznavanje kineske kulture stare 5.000 godina, učenje mandarinskog jezika i konzumacija kineskih specijaliteta samo su dio onoga što očekuje one koji se odluče da budu dio ovog projekta. Jedina obaveza učesnika je da tokom boravka u Kini razgovaraju na engleskom jeziku sa najmlađim članovima porodice u kojoj budu smješteni.

kinaska učenica-Kineska vlada je napravila poseban program koji omogućava mladima iz cijelog svijeta da dođu u njihovu zemlju, jer sve više roditelja želi da njihova djeca što ranije počnu da uče engleski jezik – pojašnjava koordinator projekta pri Centru za afirmaciju i razvoj Banjaluka Dragana Kasipović.

Dodala je da razmjena ne podrazumijeva klasično učenje jezika, već opuštene razgovore na engleskom. Prema njenim riječima, mladi koji se odluče na ovu avanturu živjeće u kineskoj porodici, od koje dobijaju besplatan smještaj, hranu i džeparac, a sve što treba je da se druže i razgovaraju na engleskom jeziku sa djecom i paze na njih. Tokom trajanja programa učesnicima je strogo zabranjeno obavljanje bilo kakvog dodatnog posla.

-Projekat je pokrenuo Centar za upoznavanje kineskog jezika i kulture, pod nazivom “Pohod na istok”, jer je prije nekoliko godina Kina uvela obavezno učenje engleskog jezika u svim obrazovnim institucijama, budući da su prepoznali vrijednost poznavanja engleskog u savremenom svijetu – pojašnjava Kasipovićeva.

Osim dobrog poznavanja engleskog jezika, oni koji žele da putuju u Kinu treba da imaju od 20 do 29 godina, te završenu srednju školu ili fakultet. Kandidati ne smiju biti krivično kažnjavani i moraju voljeti rad sa djecom.

-U okviru programa u Kini se može boraviti tri, šest, devet ili 12 mjeseci. Učesnici plaćaju samo avionsku kratu i to prilikom polaska. Po povratku dobijaju bonus koji pokriva kartu povratka, a svaki mjesec primaju i stipendiju u minimalnom iznosu od 150 dolara od porodice kod koje su smješteni – rekla je Kasipovićeva i dodala da učesnici programa u Kini pohađaju potpuno besplatno i kurs mandarinskog jezika.

Zainteresovanost

Centar za afirmaciju i razvoj u Srpskoj oko godinu sprovodi program kulturne razmjene sa Kinom i do sada su u Kinu poslali sedam ljudi, dok se trenutno za polazak priprema petnaestak učesnika.

-Svake sedmice imamo po troje, četvoro zainteresovanih koji žele da idu. To su uglavnom obrazovani mladi ljudi, koji studiraju ili su nedavno završili fakultete pa žele da upoznaju kinesku kulturu – priča Dragana Kasipović.

Izvor: banjaluka.net