Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina za petama Holivudu

Kina za petama Holivudu


Kina je postala drugo po veličini kinematografsko tržište, sa stabilnim rastom prodaje biskopskih ulaznica u poslednjih nekoliko godina koji se meri milijardama dolara. Kina je na drugom mestu po zaradi od bioskopskih ulaznica smenila Japan i tako smanjila njegov uticaj i ugrozila njegovu važnost kao jednog od kl

Kina je postala drugo po veličini kinematografsko tržište, sa stabilnim rastom prodaje biskopskih ulaznica u poslednjih nekoliko godina koji se meri milijardama dolara. Kina je na drugom mestu po zaradi od bioskopskih ulaznica smenila Japan i tako smanjila njegov uticaj i ugrozila njegovu važnost kao jednog od ključnih tržišta za holivudske hitove.

Brojke o porastu prihoda na blagajnama bioskopa u Kini su impresivne: u 2012. godini prihod je uvećan za 36% na 2.7 milijardi dolara naspram zarade u prethodnoj godini od 1.8 mlijardi dolara, saopštilo je Američko filmsko udruženje.

Ovako veliki porast prihoda objašnjava se činjenicom da je Kina ukinula neke ograničavajuće mere, poput broja stranih filmova koji se slobodno mogu prikazivati u kineskim bioskopima.

Prošle godine je dogovoreno da se kvoti od ukupno 20 stranih filmova koji mogu da se prikazuju u kineskim bioskopima odobri dodatni broj od 14 Imax ili 3D filmova.

Vlada u Pekingu je takođe povećala i procenat od zarade na koji strani filmovi mogu da računaju od prikazivanja u Kini na 25%, naspram 13% koliko je bilo dozvoljeno godinu pre, a upućeni smatraju da bi Kina od prodaje bioskopskih ulaznica mogla da prikupi mnogo više novca ukoliko se odluči da još ublaži ili ukine pravila za prikazivanje stranih filmova.

"Kina svakog dana otvori po nekoliko bioskopa i postoji ogromna "glad" za američkim filmovima. Naši filmovi u Kini prolaze odlično", rekao je Kris Dod predsednik i izvršni direktor Američkog filmskog udruženja.

U poslednjih nekoliko godina američka filmska industrija se žalila da su restriktivne mere koje su bile na snazi samo još više podgrevale tražnju za piratskim kopijama fimova koji su široko dostupni u Kini, a nakon ovih podataka o popularnosti holivudskih hitova u Kini, može se zaključiti da će dve države verovatno u obostranom interesu pokušati da nađu još uspešniji način da se strani filmovi plasiraju u kineske bioskope.


Izvor: b92.net