Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina: Srpske firme da dođu na sajam


Beograd -- Generalni sekretar najvećeg kineskog trgovinskog sajma, Vang Džiping pozvao je srpske privrednike da učestvuju na najvećem sajmu maloprodaje na svetu. Vang, koji će sutra predstaviti tu sajamsku manifestaciju u Privrednoj komori Srbije, rekao je Tanjugu da je došao u Srbiju da poseti tradicionale ko

Beograd -- Generalni sekretar najvećeg kineskog trgovinskog sajma, Vang Džiping pozvao je srpske privrednike da učestvuju na najvećem sajmu maloprodaje na svetu.

Vang, koji će sutra predstaviti tu sajamsku manifestaciju u Privrednoj komori Srbije, rekao je Tanjugu da je došao u Srbiju da poseti tradicionale kompanije iz naše zemlje sa kojima sarađuje sajam The China Import & Export Fair.

"Cilj moje posete je da pozovem sve potencijalne izlagače, posetioce i kupce - kompanije iz Srbije. Ranije je prosečno taj sajam posećivalo oko 200 predstavnika srpskih kompanija, a na prethodnom sajmu je bilo 324 predstavnika srpske privrede", istakao je Vang koji je i generalni direktor Kineskog centra za spoljnu trgovinu.

Prema njegovim rečima, velika većina srpskih trgovaca dolazi da kupuje na tom sajmu pazareći velike iznose i zatim vrše veleprodaju u regionu, a uglavnom je reč o elektronskim uređajima, odeći, obući i drugim proizvodima za široku potrošnju

"Jedna od kompanija iz Srbije je prošlog puta kupila kineskih proizvoda u vrednosti od oko šest miliona evra", rekao je Vang, dodajući da ta firma, pored distribucije kineske robe u Srbiji, izvozi i u Hrvatsku i Crnu Goru.

On je naglasio da je srpsko tržište veoma važno za izvoz kineskih proizvoda, kao i dobri političko-ekonomski odnosi između Srbije i Kine. Vang je rekao da srpsko tržište ima strateški položaj za kinsku robu u regionu, kao i da Beograd postaje distributivni centar odakle kineska roba ide dalje.

Srpske firme koje žele da posete sajam ili učestvuju kao izlagači mogu na sajtu sajma da popune formular za učešće, u ambasadi Kine u Beogradu ili da se prijave u Privrednoj komori Srbije. On je naglasio da Srbija treba više da izvozi svoje konkurentne proizvode, a pogotovo u oblasti poljoprivrede, kao i da se predstavi svetskim kompanijama koje dolaze iz 200 različitih zemalja.

"Prvi put sam u Beogradu i poput mnogih Kineza imamo osećaj bliskosti. Skoro svi Kinezi su gledali filmove Most i Valter brani Sarajevo i znaju da pevuše te filmske melodije i imaju prijateljsko osećanje prema ovoj zemlji", dodao je Ping.

Sajam ima više od milion kvadratnih metara izložbenog prostora i na toj manifestaciji izlaže 24.000 kineskih kompanija. Kineski uvozno-izvozni sajam je poznat i kao Kantonski sajam (Canton Fair) koji se održava u gradu Guangdžou od 1957. godine dva puta godišnje u jesen i proleće.

Kantonski sajam je važan kanal kineske spoljne trgovine i demonstracija je politike otvaranja ove zemlje i ima ključnu ulogu u unapređenju razvoja spoljnotrgovinske razmene Kine, kao i ekonomskih i trgovinskih veza između Kine i celog sveta. Ta manifestacija je, takođe, poznata i kao "Kineski sajam broj 1".

Taj sajam ima najdužu istoriju, najveći obim, najpotpuniji izbor izložbi, najbolji poslovni obrt u Kini i najveći broj kupaca iz celog sveta.

Izvor:Tanjug,b92.net