Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina: Srbiji širom otvorena naša vrata

Kina: Srbiji širom otvorena naša vrata


“Kinesko rukovodstvo posvećuje veliku pažnju kinesko-srpskim odnosima i sprovodi praktične mere koje neprestano jačaju tradicionalno prijateljske veze dveju zemalja“, ističe u razgovoru za “Večernje novosti“ ambasador Kine u Srbiji Džang Vansjue. Objašnjavajući razloge kojim se rukovodio Peking za

Kinesko rukovodstvo posvećuje veliku pažnju kinesko-srpskim odnosima i sprovodi praktične mere koje neprestano jačaju tradicionalno prijateljske veze dveju zemalja“, ističe u razgovoru za “Večernje novosti“ ambasador Kine u Srbiji Džang Vansjue.

Objašnjavajući razloge kojim se rukovodio Peking za uspostavljanje strateškog partnerstva sa Srbijom, Džang naglašava slična istorijska iskustva, komplementarnost ekonomsko-trgovinske saradnje, zajedničke poglede na brojna međunarodna i teritorijalna pitanja, protivljenje mešanju drugih zemalja u unutrašnju politiku.


- Srbija je veoma važna zemlja Zapadnog Balkana koja u političkoj, ekonomskoj, diplomatskoj i drugim sferama ima značajan regionalni uticaj. Promocija stalnog razvoja kinesko-srpskog strateškog partnerstva ne samo da je na dobrobit kinesko-srpskih odnosa, već i svetskog mira, razvoja i saradnje.


Za koju vrstu projekata je Kina posebno zainteresovana u Srbiji, kada bi oni, i pod kojim uslovima, mogli da se realizuju?

- Srbija ima izuzetnu prednost geografskog položaja, a kvalitet radne snage je visok. Uz ubrzani proces pridruživanja EU i ekonomski razvoj, zahtevi za izgradnju infrastrukture se povećavaju, a reforme i modernizacija industrijske strukture dobija na važnosti. Srbija je spremna da uloži pozitivne napore za povećanje izvoza, privlačenje stranog kapitala i razvoj ekonomije. Istovremeno, Kina ubrzano menja način ekonomskog razvoja i podržava preduzeća da razviju strategiju „izlaženja na strana tržišta“. Stoga dve zemlje, u vezi s pitanjem ekonomske saradnje, imaju sve više zajedničkih tačaka. Potencijal za saradnju je velik i ima dobru perspektivu. Kina želi da, na osnovu radnih projekata mosta Zemun-Borča i termoelektrane Kostolac, uradi dobar posao, kao i da učestvuje u pregovorima o projektima izgradnje puteva, mostova, elektrana i drugih objekata infrastrukture i oblasti energetike, ali i u istraživanju najnovijih tehnologija, ekonomiji, poljoprivredi.

Koliko je Srbija značajna za plasiranje kineske robe?

- Obim trgovine se neprestano proširuje, i izuzev 2009, zbog uticaja svetske ekonomske krize, svake godine se održava dvocifreni rast. Za Kinu, potencijal kinesko-srpske trgovine je prilično velik i jedan je od značajnijih činilaca strategije multipolarnog tržišta. Sa druge strane, Srbija je potpisnica sporazuma slobodne trgovine Centralne Evrope. Istovremeno je sa Rusijom i drugim zemljama potpisala sporazum o slobodnoj trgovini. Poboljšanje kinesko-srpske trgovine može da pomogne povećanju celokupnog nivoa trgovine Kine i zemalja u ovim regionima.


Gde vidite prostor za prodor srpskih proizvoda i preduzeća na kinesko tržište?

- Kina ima 20 procenata svetskog stanovništva, BDP po stanovniku je viši od 5.000 američkih dolara i zemlja je ušla u ključnu fazu povećanja potrošnje. Otvorila je domaće tržište i stvorila dobre prilike za druge zemlje. Srbija ima dobru osnovu u automobilskoj industriji, mašinogradnji, prehrambenoj industriji, poljoprivredi. Kineska vlada ne sprovodi nikakva ograničenja uvozu iz Srbije. Uz učešće na sajmovima u Kini, na kojima su dobrodošla, srpska preduzeća mogu da predstave proizvode, povećaju izvoz u Kinu, poboljšaju trgovinsku strukturu i pospeše razvoj trgovine u obema zemljama.


Koji su strateški interesi Kine za ulaganja na Balkanu, osim Srbije, i u Rumuniju, Albaniju, Bugarsku, Tursku, kao i u infrastrukturu i tehnologiju istočne i centralne Evrope?

- Zemlje centralne i istočne Evrope su bogate prirodnim resursima, ekonomska osnova je pristojna, kvalitet radne snage relativno visok, sve je više potencijala ekonomskog rasta, a u oblasti puteva, železnica, luka, elektrana i drugih segmenata infrastrukture, potražnja je velika. Celokupnim razvojem saradnje centralne i istočne Evrope sa Kinom proširiće se njeni uticaji. Ta saradnja odigrala bi neprocenjivu ulogu u pokretanju ekonomskog rasta, povećanju zapošljavanja i poboljšanja životnog standarda i bila važan deo celokupnih kinesko-evropskih odnosa.


Da li se pred rastućim brojem onih koji uče kineski jezik u Srbiji otvara perspektiva usavršavanja u Kini?

- Kako bi se unapredila prijateljska saradnja sa zemljama centralne i istočne Evrope, uključujući i Srbiju, kineski premijer Ven Điabao je u aprilu izneo 12 incijativa, među kojima su i stipendije za 5.000 osoba u narednih pet godina. Obe strane će da organizuju i forume kulturne saradnje, dijalog o obrazovnim politikama, forume mladih političara... Očekujemo da će se Srbi aktivno takmičiti za mesto među stipendistima i učestvovati u projektima.


Da li se u Kini očekuju promene, i kakve, posle izbora novog rukovodstva?

- Posle 18. nacionalnog kongresa Komunističke partije, Kina će zakoračiti u novi ciklus ekonomskog razvoja. Ovaj vrlo važan kongres u momentu kad Kina ulazi u odlučujuću fazu izgradnje umereno prosperitetnog društva, veza je između prošlosti i budućnosti zemlje, posle uspešno obavljene tranzicije vlasti. Nastavićemo da idemo putem razvoja socijalizma sa kineskim karakteristikama, sledimo koncept naučnog razvoja i ulažemo napore radi postizanja svakog cilja ekonomske, političke, kulturne i društvene izgradnje ekološke civilizacije. Prema utvrđenim ciljevima, do 2020. godine kineski BDP i dohodak po glavi stanovnika će se u odnosu na 2010. godinu duplirati.

Izvor: vesti-online.com