Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina potpisala okvirne sporazume sa Srbijom i Mađarskom

Kina potpisala okvirne sporazume sa Srbijom i Mađarskom


Kina je juče sa predstavnicima Srbije i Mađarske potpisala odvojene okvirne sporazume o izgradnji i obnovi pružnog pravca Beograd – Budimpešta.

Kina je juče sa predstavnicima Srbije i Mađarske potpisala odvojene okvirne sporazume o izgradnji i obnovi pružnog pravca Beograd – Budimpešta. Detalji sporazuma u ovom trenutku nisu poznati, ali je saopšteno da će pruga biti izgrađena u roku od dve godine.

 Li KecijangPlan izgradnje pruge za vozove velikih brzina između Beograda i Budimpešte prvi put se u javnosti pojavio 2013. godine, tokom Samita lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Bukureštu.

Grčka i Makedonija izrazile su želju da se priključe ovom projektu, modernizacijom pružnog pravca od luke Pirej u Grčkoj, dolinom Vardara kroz Makedoniju i dalje na sever ka Srbiji, odnosno Moravskom dolinom ka Beogradu.

Kineski premijer Li Kećijang večeras je u Sudžou rekao da će Kina investirati u gradnju i obnovu infrastrukture u lučkim oblastima Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora.

Tokom govora na otvaranju V Ekonomskog i trgovinskog foruma Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope premijer Li je obećao da će izgradnja pruge za super-brze vozove između Beograda i Budimpešte otpočeti do kraja ove godine.

„Pruga, koja će upola smanjiti vreme putovanja između glavnih gradova Srbije i Mađarske, biće završena za dve godine", naglasio je Li.

Premijer Kine je predložio da bi zbog boljeg funkcionisanja Organizacije „16+1" trebalo ustanoviti multilateralnu firmu, koja će finansirati najvažnije projekte u regionu.

Izvor: serbian.cri.cn