Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina posjeduje najveći sustav za praćenje potresa

Kina posjeduje najveći sustav za praćenje potresa


Institut Care-life u Chengdu, organizacija koja u tom gradu, u kineskoj pokrajini Sichuan, izrađuje studije o potresima, sagradio je najveći sustav na svijetu za praćenje potresa i izdavanje upozorenja prilikom takvih događaja. Sustav za upozorenje pokriva područje od 400 000 četvornih kilometara i za 30 000

Institut Care-life u Chengdu, organizacija koja u tom gradu, u kineskoj pokrajini Sichuan, izrađuje studije o potresima, sagradio je najveći sustav na svijetu za praćenje potresa i izdavanje upozorenja prilikom takvih događaja.

Sustav za upozorenje pokriva područje od 400 000 četvornih kilometara i za 30 000 četvornih kilometara veći je od onoga u Japanu, javlja China News Service.

Sustav, čija se vrijednost procjenjuje na 160 miljuna yuana (25,7 američkih dolara) i koji sadržava 1 213 uređaja i stanica za nadzor raspoređenih u osam gradova i provincija uključujući Gansu, Shaanxi, Sichuan i Yuannan, može upozoriti više od 80 milijuna ljudi i komunalne usluge i vlakove.

Dosad je sustav pratio više od 1 200 potresa i uspješno upozorio na razoran potres koji se dogodio u Yunnanu 19. veljače.

''Sustav može uputiti upozorenje o potresu sedam sekundi nakon što se formiraju seizmički valovi, što je za dvije sekunde brže nego kod uređaja u Japanu,'' sudeći prema navodima Wang Tuna, ravnatelja Instituta.

U trenucima koji vode prema potresu, čak i nekoliko sekundi može činiti veliku razliku, naveo je seizmolog.

Prema navodima iz Instituta, upozorenja o potresu i informacije mogu biti prenešeni preko TV-a, kompjutera, mobilnog telefona, microbloga te se može napraviti trenutni dijagram seizmičke aktivnosti jednu minutu nakon što je potres zabilježen.

Izvor: croatian.cri.cn