Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina ponovo nadmašila očekivanja

Kina ponovo nadmašila očekivanja


Rast kineske ekonomije ubrzao je u četvrtom tromesečju na 7,9 odsto na godišnjem nivou, no zbog slabosti u prethodnim kvartalima, prošle je godine druga po veličini svetska ekonomija zabeležila najsporiji rast u poslednjih 13 godina. Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom lanjskom kvartalu b

Rast kineske ekonomije ubrzao je u četvrtom tromesečju na 7,9 odsto na godišnjem nivou, no zbog slabosti u prethodnim kvartalima, prošle je godine druga po veličini svetska ekonomija zabeležila najsporiji rast u poslednjih 13 godina.

Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom lanjskom kvartalu bio je snažniji nego u trećem, kada je iznosio 7,4 odsto, no u celoj prošloj godini ekonomija je porasla samo 7,8 odsto, što je najniža stopa rasta od 1999.

Recesija u evrozoni i Japanu, te spori rast drugih najvećih svetskih ekonomija onemogućuju Kini stope rasta izvoza kakve su bile pre globalne finansijske krize 2007. godine, dok domaća potražnja ne jača dovoljno da bi podstakla ubrzanje rasta druge po veličini svetske ekonomije.

U nedostatku podsticaja spolja, Peking je lani ubrzao tempo ulaganja u infrastrukturu i uveo mere za podsticanje lične potrošnje kako bi podržao rast ekonomije.

Izvor: Kamatica.com