Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina peti spoljnotrgovinski partner Srbije

Dogovorena izgradnja deonice autoputa E-763 Obrenovac–Ljig, a očekuje se i saradnja u izgradnji pruge Beograd–Budimpešta Strateško partnerstvo Srbije i Kine proklamovano je tokom susreta predsednika dve države 2009. godine, a tokom posete predsednika Tomislava Nikolića 2013. godine potpisana je i Zajednička
Kina peti spoljnotrgovinski partner Srbije
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Dogovorena izgradnja deonice autoputa E-763 Obrenovac–Ljig, a očekuje se i saradnja u izgradnji pruge Beograd–Budimpešta

Strateško partnerstvo Srbije i Kine proklamovano je tokom susreta predsednika dve države 2009. godine, a tokom posete predsednika Tomislava Nikolića 2013. godine potpisana je i Zajednička izjava o produbljivanju strateškog partnerstva, u kome ekonomska saradnja čini značajan deo. Robnu razmenu Srbije i NR Kine karakteriše naš veliki deficit.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2013. godini Kina je bila peti spoljnotrgovinski partner Srbije. Izvoz je iznosio 21,9 miliona američkih dolara, a uvoz robe kineskog porekla 1,5 milijardi dolara, od čega je oko 44 odsto uvezeno iz NR Kine, a ostatak iz trećih zemalja – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i drugih.

Prema saopštenju Ministarstva trgovine, najznačajniji deo ekonomske saradnje dve zemlje predstavlja saradnja na izgradnji saobraćajne i energetske infrastrukture u Srbiji, na kojima su glavni izvođači kineske kompanije, uz predviđeno uključivanje podizvođača iz Srbije, a finansiranje je omogućeno povoljnim kreditima kineske strane.

U toku je izgradnja mosta Zemun–Borča i prva od dve faze „paket projekta” „Kostolac B”, čija je ukupna vrednost 1,32 milijarde dolara. Predviđena je obnova blokova B1 i B2, izgradnja novog sistema za odsumporavanje, kao i izgradnja pruge i luke. Prve faze će produžiti životni vek postojećih blokova za narednih 15 do 20 godina i povećati im snagu za još oko 60 megavata, uz veću zaštitu životne sredine. U drugoj fazi predviđena je izgradnja novog bloka B3 od 350 megavata i proširenje proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno” sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Prema očekivanjima EPS-a, novi blok bi trebalo da bude na mreži krajem 2019. godine.

U sklopu saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope kineska strana je najavila da će im odobriti specijalnu kreditnu liniju od 10 milijardi dolara. Od toga bi deo bio plasiran po preferencijalnim uslovima. Srbija je sa kineskom stranom dogovorila izgradnju deonice autoputa E-763 Obrenovac–Ljig. U skladu sa susretom premijera NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope održanog u Bukureštu u novembru 2013. godine, najavljeni su i razgovori o mogućnosti saradnje Srbije, Mađarske i Kine u izgradnji pruge Beograd–Budimpešta.

U Zemunu je 2010. godine otvoren kineski veleprodajni tržni centar, u koji je, prema rečima vlasnika, uloženo oko 25 miliona evra.

Dansko-kineski investitor „Everest prodakšen” najavio je skori početak izgradnje fabrike memo pene za jastuke i dušeke u Rumi, koja bi u prvoj fazi trebalo da otvori 225 radnih mesta, a ukupna vrednost investicije je procenjena na nešto više od devet miliona evra.

U poslednjih nekoliko meseci predstavnici „Grupe zastava vozila” i „Zastava kamioni razgovarali su sa kineskim kompanijama JAC i „Motors” o uspostavljanju saradnje, za početak na sklapanju vozila, a u narednim fazama očekuje se i investiranje u Srbiji.

Izvor: politika.rs